Banca Centrala Europeana trebuie sa continue sa creasca ratele dobanzilor, pentru a retrage stimulentele monetare din economie, a declarat, vineri, membrul Consiliului de Guvernare al BCE, Axel Weber, citat de Reuters.

Weber a declarat, inaintea Forumului Economic Mondial, desfasurat la Davos, in Elvetia, ca o accelerare a ofertei monetare din zona euro in luna decembrie arata ca riscurile exista presiuni inflationiste.

Weber a declarat, intr-un alt interviu, acordat postului de televiziune Bloomberg, ca BCE va face orice sa protejeze stabilitatea preturilor, fara a se lega de vreun traseu deja stabilit.

BCE a majorat ratele dobanzilor cu 150 de puncte de baza, pana la 3,5%, in ultimele 14 luni, intr-o incercare de a controla inflatia. Pietele financiara estimeaza o noua crestere, pana la 3,75%, pana in luna martie iar BCE nu a infirmat in niciun fel aceasta parere. Potrivit sondajelor Reuters din cursul acestei saptamani, analistii anticipeaza o crestere pana la 4% a ratei dobanzilor, pana in luna iunie a acestui an.

Weber a adaugat ca stationarea randamentelor denota un efect mai scazut decat in trecut al majorarii ratelor dobanzilor, asupra ratelor pietei pe termen lung, care determina deciziile de investitii. "Inseamna ca trebuie sa continuam pe calea retragerii stimulentelor monetare", a declarat Weber, pentru Bloomberg TV, citat de NewsIn. Acesta a continuat ca tendinta trebuie continuata si "deoarece cresterea economica a devenit puternica" si "nu mai necesita alte stimulente monetare".

Weber, care conduce si banca centrala germana, Bundesbank, a respins ideea ca a scazut increderea mediului corporatist german in luna iuanuarie, motivand ca indicele Ifo este inca la un nivel "relativ ridicat si stabil". Indicele Ifo a inregistrat o scadere neasteptata in ianuarie, de la 108,7, nivelul lunii decembrie, la 107,9, dar s-a mentinut la un nivel inca ridicat.

Weber a declarat ca acest lucru confirma evolutia pozitiva a economiei si a adaugat ca perspectivele economiei germane au scazut usor din cauza declinului Ifo dar ca economia este, inca, foarte puternica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri