Bulgaria, noua tara membra UE, este flexibila referitor la aderarea la zona euro si ar putea adopta moneda unica europeana in 2011 sau 2012, desi banca centrala si-a fixat o tinta pentru 2010, a declarat ministrul de finante bulgar, Plamen Oresarski.
Oresarski a declarat ca Bulgaria, care practica deja una dintre cele mai severe politici fiscale din Europa, este pregatita sa o restrictioneze si mai mult pentru a controla deficitul mare de cont curent si a reduce inflatia, cel mai mare obstacol pentru adoptarea euro."2010 nu este obiectivul pentru adoptarea euro, avem un program flexibil. Vom intra in zona euro cand indeplinim toate criteriile, poate in 2011, poate in 2012", a spusOresarski.

Bulgaria indeplineste criteriile pentru adoptarea euro referitoare la deficitul bugetar, datoria publica, ratele dobanzilor si, informal, la stabilitatea monetara, dar inflatia anuala de 6,5% din 2006 este mult prea ridicata, informeaza NewsIn, citand Reuters. Deficitul de cont curent, de peste 14% din PIB ingrijoreaza, de asemenea, UE, care considera ca ar putea submina stabilitatea macroeconomica bulgara.

Oresarski si-a luat angajamentul sa pastreze cheltuielile publice sub control, sa coboare in continuare inflatia si sa nu permita deficitului de cont curent sa iasa de sub control."Vom supraveghea atent. Suntem gata sa crestem excedentul bugetar daca este nevoie", a adaugat ministrul bulgar, care a mai spus ca acesta ar trebui sa scada oricum, anul acesta, catre 2% din PIB, de la estimarile de 3,5% din PIB in 2006.

Investitiile straine directe au fost estimate la 15% din PIB in acest an, nivel similar celui din 2006 si vor acoperi deficitul de cont curent, a mai spus oficialul bulgar. Acesta a confirmat ca Bulgaria va adera la Exchange Rate Mechanism (ERM-2), etapa preliminara adoptarii euro, care dureaza doi ani si testeaza stabilitatea monedei, in prima jumatate a lui 2007, dar a adaugat ca negocierile oficiale cu Comisia Europeana asupra acestei probleme nu au inceput inca.

Oresarski a adaugat ca, dupa aderarea la ERM-2, care leaga cursul de schimb monetar in raport cu euro intr-un culoar de plus-minus 15%."Va fi aceeasi rata de schimb, este important pentru noi", a declarat ministrul. Bulgaria a anuntat ca nu va folosi intervalul de 15% cand intra in ERM-2, ci va mentine moneda fixata la euro. Oresarski a declarat ca, in termeni macroeconomici, aderarea la zona euro nu va aduce foarte multe schimbari pentru Bulgaria, deoarece statul are, de mai multi ani, un consiliu monetar.

Potrivit lui Oresarski, in 2007 economia ar putea creste usor catre 6% sau chiar peste acest nivel, fata de 2006. Acesta a confirmat ca inflatia anuala a fost estimata sa coboare pana la 4,4% in 2007, de la nivelul anului trecut de 6,5%. Slovenia a aderat la zona euro in data de 1 ianuarie, ca primul dintre cele 12 state intrate in UE dupa 2004 si in majoritate comuniste, insa cresterea accelerata a preturilor a intarziat adoptarea euro de catre Estonia si statele baltice vecine Letonia si Lituania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri