Economia SUA a crescut, in trimestrul al patrulea, intr-un ritm mai alert decat se estima, determinat de cheltuielile puternice si de inflatia incetinita, care a compensat cel mai mare declin al investitiilor rezidentiale din ultimii 15 ani.
Produsul intern brut (PIB), cel mai vast instrument de masura al activitatii economice generale a Statelor Unite, a crescut cu o rata anuala de 3,5% in ultimul trimestru din 2006, din octombrie pana in decembrie, potrivit Departamentului de Comert, a aratat un raport citat de Reuters, dupa cum informeaza NewsIn.

Rezultatele bune din trimestul patru al anului trecut reprezinta ultimele date esentiale pe care responsabilii politicilor economice de la Federal Reserve il vor lua in calcul in cadrul intalnirii de miercuri. Economistii estimeaza ca banca centrala va mentine neschimbate ratele dobanzilor.

In ceea ce priveste inflatia, indicele de preturi pentru consum a scazut cu 0,8% in cursul ultimelor trei luni din 2006, cea mai mare reducere din al treilea trimestru al anului 1954, cand acesta a scazut cu 1,2%. Acest declin trimestrial a reflectat scaderea masiva a preturilor energiei, a declarat un oficial si a fost cu mult sub estimarile economistilor de la Wall Street, de 1,9%.

Aceasta a fost, de asemenea, prima scadere a acestui indice de la declinul de 0,1% din al doilea trimestru al lui 1961. PIB a avansat, in intregul 2006, cu 3,4%, dupa o crestere cu 3,2% in 2005.

Prima evaluare a guvernului asupra starii economiei in cel de-al patrulea trimestru din 2006 a fost mai buna decat se estima. Economistii intrebati de Reuters au apreciat ca PIB va creste intr-un ritm anual de 3%.

Cheltuielile pentru constructia de noi case au scazut cu 19,2% in al patrulea trimestru, in timp ce piata de locuinte a continuat sa se slabeasca. Acesta a fost cel mai mare declin de la cel de 21,7% din primele trei luni ale lui 1991. Cheltuielile rezidentiale anuale au scazut, de asemenea, cu 4,2%, iar scaderea a fost cea mai mare din 1991.

Cheltuielile personale in al patrulea trimestru au crescut cu 4,4%, cea mai buna evolutie din primul trimestru al anului trecut.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri