Crearea unui "OPEC al gazului" cu Iran si alti producatori este "o idee interesanta", a declarat presedintele rus, Vladimir Putin, cu toate ca starneste teama in Europa. "Formarea unei Organizatii a Statelor Producatoare de Gaz este o idee interesanta. Vom reflacta asupra acesteia", a spus Putin, cu ocazia conferintei de presa anuale, care se desfasoara la Moscova, cu participarea jurnalistilor straini. Marii producatori si exportatori de gaz "incearca, deja, sa-si coordoneze eforturile pe pietele unor terte state", a adaugat seful statului rus, potrivit NewsIn.

Oficialii rusi au negat in repetate randuri faptul ca ar planui formarea unui cartel, declarand ca acest lucru nu ar fi deloc practic si nici de dorit, iar gigantul rusesc al gazelor, Gazprom, a precizat ca contractele pe termen lung ale acestuia ar face imposibilia afilierea la o astfel de initiativa.

Cu toate acestea, comisarul european al energiei, Andris Piebalgs declara, spre sfarsitul lunii trecute, ca Rusia ar putea incerca sa creeze un cartel de gaze naturale impreuna cu Algeria. "Aceste state ar putea crea un fel de cartel", a declarat acesta, conform International Herald Tribune, referindu-se la cooperarea dintre Rusia si Algeria in domeniul productiei si distributiei de gaze naturale.

Uniunea Europeana, care primeste 25% din necesarul anual de gaze naturale de la monopolul rusesc de gaze naturale Gazprom, considera Algeria drept o tara foarte importanta din punct de vedere al diversificarii livrarilor de gaze naturale.

Ministrul algerian al energiei si minelor, Chakib Khalil, a declarat dupa discutiile avute cu omologul sau rus Viktor Khristenko din ianuarie ca ar fi prematur sa se vorbeasca despre un corp comun in ceea ce priveste industria gazelor naturale, asemanator Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

Ingrijorarile UE au fost majorate de un acord de cooperare semnat in luna august 2006 intre Gazprom, detinator al celor mai mari rezerve mondiale de gaze naturale, si grupul algerian Sonatrach.

In august, grupul Sonatrach, care este cea mai mare companie africana din punct de vedere al veniturilor, si Gazprom au cazut de acord pentru a coopera in cadrul sectorul de productie al gazelor naturale lichefiate, schimburi de active si oferte comune pentru preluarea de active din alte state.

Rusia si Ucraina vor rediscuta ideea unui joint venture al gazului

Vladimir Putin a mai declarat ca Moscava si Kiev au reinnoit ideea crearii unui mare joint venture pentru administrarea retelei de conducte din Ucraina pentru tranzitul gazului si a adaugat ca Kievul, vrea, de asemenea, accesul la campurile de gaz rusesti.

Putin a declarat ca se va intalni cu presedintele ucrainian, Victor Iuscenco, in viitorul apropiat, pentru a discuta noile propuneri. "Nu vreau sa va debusolez, insa propunerile colegilor nostri ucrainieni sunt revolutionare. Ideea este sa combinam activele. Ei (Ucraina) doresc sa obtina acces la activele de productie din Rusia", a spus Putin, la conferinta anuala de la Kremlin.

Presedintele a continuat ca Rusia si Ucraina ar putea folosi drept model intelegerile anterioare intre monopolul rusesc de gaz, Gazprom si companiile germane sau italiene pentru administrarea, in regim joint venture a activelor occidentale si rusesti.

Putin crede ca inflatia trebuie redusa la 4-5% in urmatorii ani
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri