Analistii bancii de investitii Merrill Lynch considera ca 2007 va fi "anul dividendului", insa acest lucru ar putea fi mai degraba negativ pentru economia Europei, deoarece plata dividendelor inseamna adesea lipsa de investitii, informeaza NewsIn citand Reuters.

Platile catre actionari aduc numerar in sistemul economic, insa costul acestora este adesea lipsa investitiilor, care pot da un impuls mult mai serios economiilor. Analistii de la banca Merrill Lynch admit ca exista o miscare inspre o noua faza a ciclului de investitii, in care se accentueaza asteptarile inflationiste, in timp ce incetinesc cele privind cresterea economica.

In timpul unor astfel de perioade, analistii bancii americane isi sfatuiesc clientii privati ca este optim sa mizeze pe stocuri mari de capital, pe obligatiuni de stat pe termen scurt, sectoarele de aparare si, in general, pe active de mare calitate. in acelasi timp, investitorii institutionali devin tot mai insistenti cerandu-le companiilor sa plateasca suma care li se cuvine din profiturile inregistrate in ultimii ani, spune Reuters.

Analistii de la Goldman Sachs, o alta banca de investitii, au calculat ca dividendele pentru o actiune au crescut anual in zona euro, cu incepere din anul 2000 si vor continua sa creasca in urmatorii doi ani.

Sondajul organizat de banca Merrill Lynch la care au participat managerii de fonduri globale aduce mai multe dovezi. Conducerea fondurilor spune, in fiecare luna, daca vrea ca firmele sa plateasca dividende, sa majoreze cheltuielile de capital sau sa foloseasca banii pentru imbunatatirea registrelor contabile.

Majoritatea celor intrebati spun ca vor dividende, rascumparari de actiuni si fuziuni si achizitii, ca sa isi recupereze investitiile. Numarul celor care vor dividende este in crestere, potrivit rezultatelor sondajului Merrill Lynch, citat de Reuters. "La moda in acest an vor fi actiunile capabile sa mareasca dividendele, initierea de rascumparari de actiuni, restructurari sau au puterea de a influenta pretul", au aratat, intr-un raport analistii Merrill Lynch.

Analiza depinde de aceeasi incertitudine din intreaga lume a investitiilor din acest moment, adica in ce masura va incetini cresterea economica americana si in ce masura acest lucru se va intampla si in alte zone. Daca se pastreaza o crestere economica puternica a lumii, sau mai putin incetinita decat prezic analistii Merrill Lynch, cererea pentru actiuni stabile va scadea.

Care ar fi, insa, efectul asupra unor economii cum este cea a zonei euro, in cazul in care analistii Merrill Lynch au dreptate si companiile majoreaza plata de dividende, ca sa aiba investitori fericiti, se intreaba Reuters. "Nimic bun anume", spun analistii Reuters.

Analistii de la Goldman Sachs observa ca, desi investitiile corporate din Europa se dezvolta rapid, "le lipseste vigoarea". Goldman Sachs atribuie lipsa de vigoare a investitiilor predispozitiei companiilor europene de a plati dividende actionarilor, mai degraba decat sa investeasca banii in fabricile sau in angajatii din piata interna.

"In comparatie cu alte momente istorice, cheltuielile pentru investitii au crescut moderat", a spus economistul european Dirk Schumacher de la Goldman Sachs. Observatiile lui Schumacher sugereaza ca in zona euro nu se manifesta destul beneficiile globalizarii, spune Reuters. "Acest lucru este adevarat mai ales daca luam in considerare nivelul inca mic al ratei dobanzii de politica monetara", a mai spus analistul Goldman Sachs, citat de Reuters.

Implicatiile sunt clare: cresterea economica a zonei euro a fost destul de buna in 2006, raportat la o baza relativa de aproximativ 2,7%, insa ar fi putut fi mult mai buna, daca firmele ar fi investit mai mult in acest sens, potrivit Reuters.

Deci, daca 2007 se dovedeste a fi anul dividendului, acesta va fi un an bun pentru actionari, dar va recompensa doar moderat economia in ansamblul ei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri