Divizia de gestiune de fonduri a grupului financiar austriac Raiffeisen administra, la finalul anului 2006, fonduri de 3,3 miliarde euro in Europa Centrala si de Est, suma cu 59% mai mare decat in 2005, potrivit unui comunicat al institutiei financiare.

La finalul anului 2006, divizia de gestiune de fonduri, care face parte din structura internationala a grupului austriac, Raiffeisen International Bank-Holding AG, administra fonduri de 3,3 miliarde euro in centrul si estul Europei, fata de 2,1 miliarde euro la inceputul anului trecut. "Aceasta inseamna o crestere de 59% si demonstreaza ambitiile pe care le avem pentru a asigura succesul acestei afaceri", a declarat directorul general al Raiffeisen International, Herbert Stepic.

Fondurile de investitii sunt la inceputul unei perioade de dezvoltare accelerata in tarile central si est-europene, pentru ca dezvoltarea economica rapida are drept efect cresterea semnificativa a veniturilor multor oameni, care duce la o schimbare a modului de economisire. "Piata este de abia la inceput, insa, ca si in Austria, oamenii vad in fondurile de investitii o alternativa atractiva pentru a-si plasa economiile", a adaugat Stepic.

Exista, totusi, un mare decalaj intre dezvoltarea pietei fondurilor de investitii intre estul si vestul Europei. La sfarsitul anului 2005, fondurile aflate sub gestiunea companiilor de asset management din cele mai avasate piete est-europene - Republica Ceha, Ungaria, Polonia, Slovacia si Slovenia - insumau 20 miliarde euro si echivalau cu circa 7% din produsul intern brut (PIB) al acestor tari. in aceeasi perioada, sumele administrate de companiile de gestiune de fonduri din Austria insumau 155,6 miliarde euro (la un PIB de aproximativ 240 miliarde euro), iar in zona euro, fondurile gestionate de astfel de companii reprezentau aproape 60% din PIB.

In Bulgaria si in Romania, fondurile sub gestiune reprezinta sub 1% din PIB, iar in Rusia depasesc cu putin un procent. "Acesta este un indicator sugestiv privind potentialul urias pe termen lung al fondurilor de investitii in Europa Centrala si de Est", a mai spus Stepic.

Raiffeisen International si-a deschis primele unitati de gestiune de fonduri in regiune in 1998, in Croatia si Slovacia, unde a devenit lider de piata. Grupul austriac administraza, in prezent, fonduri de investitii prin subsidiarele proprii din noua tari din centrul si estul Europei, bazandu-se pe suportul oferit de Raiffeisen Capital Management (RCM), cel mai important gestinar de fonduri de pe piata austriaca.

In 2007, Raiffeisen va deschide unitati de gestiune de fonduri (asset management) in Serbia si Ucraina.

In Romania, grupul austriac a infiintat o companie de administrare a investitiilor, Raiffeisen Asset Management, in decembrie 2005. Compania a lansat, in iunie 2006, primele doua fonduri mutuale, unul orientat preponderent pe investitii in actiuni, Raiffeisen Prosper, si unul cu investitii mai ales in obligatiuni, Raiffeisen Benefit.

La sfarsitul anului 2006, Raiffeisen Asset Management administra fonduri in valoare de 79 milioane lei (23,3 milioane euro), potrivit reprezentantilor companiei.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri