Inflatia statului Zimbabwe a atins in luna ianuarie cifra record de 1593,6%, comparativ cu luna decembrie a anului trecut cand a fost de numai 1281,1%, informeaza BBCNews.
Tara trece printr-un moment de criza marcat de lipsa acuta a schimburilor externe, a hranei si a combustibililor, criticii acuzand politica presedintelui Robert Mugabe ca fiind responsabila de aceasta situatie.

Acesta sustine insa ca este vorba de un act de sabotaj din partea economiilor occidentale, care urmaresc sa-l pedepseasca pentru masurile de confiscare a pamantului adoptate de actuala conducere.

Directorul CSO, Moffat Nyoni, aduce lamuriri in acest sens, subliniind faptul ca bunurile si serviciile finale cumparate de gospodariile din Zimbabwe au fost de aproximativ 17 ori mai scumpe in luna ianuarie decat in urma cu 12 luni.

Principalele elemente care au dus la cresterea exagerata a inflatiei anuale au fost: electricitatea si gazele, carnea, painea si cerealele, transportul de persoane si apa minerala, bauturile racoritoare si sucurile de fructe.

In schimb, la rata mare a inflatiei lunare au contribuit: taxele, painea si cerealele, chiriile si sectorul educatiei.

Guvernul a adoptat cateva masuri impreuna cu banca centrala pentru a reduce masa monetara si a diminua astfel rata inflatiei.

Principalii factori determinanti pentru aceasta situatie fara precedent sunt considerati: preturile distorsionate, coruptia, cresterea exagerata a masei monetare, economia subterana si alte afaceri cvasi-legale, precum si alt altele.

Inflatia, una dintre principalele cauze ale situatiei economice dezastruoase a statului Zimbabwe, reprezinta o provocare pentru afaceri si guvern de mai bine de 7 ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri