In cazul in care nu vor fi luate masuri pentru reducerea deficitului bugetar si a celui de cont curent, economia americana se va afla in pericol de stagnare sau "chiar mai rau", a avertizat Alan Greenspan, presedintele Rezervei Federale a Statelor Unite (FED), intr-un raport prezentat in Comisia pentru Buget a Senatului american, citat de Associated Press si Reuters.

Nivelul actual al impozitelor si previziunile privind cheltuielile, a subliniat el, arata clar ca bugetul federal se afla pe o directie nesustenabila, deficitele mari conducand la majorarea ratelor dobanzilor.

Corespondentii americani de presa au remarcat, in context, ca avertismentul lui Greenspan a fost exprimat joi, exact in ziua in care Congresul american lua in discutie posibilitatea unei majorari de impozite in domeniul industriei energetice si alocarea sumei de 91 miliarde de dolari pentru finantarea operatiunilor militare americane care se desfasoara in Irak si Afganistan.

Cea mai mare parte a raportului sau intareste de fapt avertismente anterioare pe care le-a formulat in fata membrilor Congresului, presedintele Rezervei federale a Statelor Unite ale Americii, precizand ca este extrem de urgent sa fie luate masuri pentru a rezolva aceasta problema.

El a insistat, din nou, ca trebuie introdus un tip de control automat asupra cheltuielilor guvernamentale.
Mai ales ca, potrivit ultimelor prognoze, situatia bugetara nu se va imbunatati substantial in urmatorii ani.

in ciuda promisiunii Administratiei Bush de a reduce deficitul bugetar, pana in 2009, la jumatate, respectiv pana la 200 miliarde de dolari anuale, exista riscul ca in 2005 sa se ajunga la un deficit de 427 miliarde de dolari, .

Seful Rezervelor Federale americane a solicitat de mai mult timp reinnoirea unei prevederi ce obliga membrii Congresului sa identifice sursele de finantare a cheltuielilor sau a reducerilor propuse la nivelul impozitelor.

Pe de alta parte, Greenspan a subliniat ca o crestere accentuata a numarului de pensionari, asteptata in curand, urgenteaza necesitatea de a se gasi o solutie pentru constrangerile bugetare.

"Aceste nesigurante - in special in ceea ce priveste incapacitatea noastra de a evalua costurile asistentei medicale - pledeaza, de asemenea, pentru o mare prudenta in crearea strategiilor", a spus oficialul.
Greenspan a avertizat ca Statele Unite s-ar putea afla deja intr-o situatie in care sa nu-si poata respecta obligatiile fata de viitorii pensionari.

Acesta a cerut sa fie adoptata cat mai curand o eventuala reducere a fondurilor alocate acestora, in cazul in care va fi necesara.

Declaratiile lui Greenspan au provocat nervozitate in randul congresmenilor democrati, care i-au reprosat in 2001 faptul ca a aprobat decizia lui Bush de reducere a taxelor cu 1,3 miliarde de dolari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri