Cel mai mare grup bancar din grecia, National Back of Greece, a anuntat o majorare substantiala a profitului inregistrat in 2006, confirmand asteptarile pietei, pe fondul extinderii operatiunilor de creditare si a celor pe plan extern, anunta NewsIn.

Grupul grecesc a anuntat ca a beneficiat de o crestere cu 36% a castigurilor nete inregistrate in 2006, pana la nivelul de 990 milioane de euro, cu putin sub estimarile efectuate pentru Reuters de un grup de analisti, care mizasera pe castiguri nete de un miliard de euro.

Bancile grecesti trec printr-o perioada puternica de extindere a activitatilor de creditare in Grecia, gospodariile profitand de pe urma nivelului scazut al ratelor dobanzii pentru a achizitiona proprietati si bunuri.

Activitatile pe plan extern au contribuit din plin la majorarea castigurilor nete obtinute de grup. Grupul NBG, care a fost prima banca greceasca ce a patruns in cursul anului trecut pe piata din Turcia dupa achizitia Finnansbank, a precizat ca venitul net a crescut cu 19% pana la 1,892 miliarde euro.

"Rezultatele obtinute de Finnansbank au fost foarte bune. Profitabilitatea acestei banci ne-a depasit asteptarile, crescand peste nivelul de 156 milioane euro", a declarat directorul executiv al NBG, Takis Arapoglou, intr-un comunicat.

Grupul grecesc, care este prezent si in Bulgaria, Serbia, Romania si Albania, a declarat ca portofoliul sau de credit a crescut cu 20% pana la cifra de 37 miliarde de euro, fara a lua in considerare grupul Finnansbank.

"Contributia filialelor externe la profitul obtinut de NBG a depasit 200 de milioane de euro, ceea ce reprezinta aproximativ 20% din profitul total", a adaugat Arapoglou.

Grupul NBG a precizat ca in cursul anului trecut a deschis un numar de 95 noi filiale in Europa de est, ridicand numarul filialelor din afara Greciei la 520, aici fiind inclusa si banca Vojvodanska din Serbia.

Reteaua sa din strainatate se apropie ca numar de cea din Grecia. Banca a afirmat ca ipotecile au reprezentat unul din principalii factori de crestere, majorandu-se cu 22% fata de anul precedent, pana la 14,4 miliarde euro.

Creditele de consum au crescut cu 21% pana la 5,8 miliarde dolari. Grupul NBG, a carui valoare de piata curenta este de 19,2 miliarde euro, a precizat ca controleaza 24% din piata greceasca a ipotecilor.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri