Banca centrala a Ungariei a pastrat rata dobanzii de politica monetara la 8%, confirmand estimarile analistilor, dar a redus peste asteptari prognoza pentru inflatia preturilor medii de consum pentru 2008. Aceasta este a patra luna consecutiva in care banca centrala a Ungariei mentine constanta rata dobanzii, desi inflatia s-a accentuat in primul trimestru.

Revizuirea in scadere la 3,4% de la 4,1% a prognozei pentru inflatia pe 2008, principalul obiectiv al bancii centrale pe termen mediu, inseamna ca este putin probabil ca rata dobanzii de politica monetara sa creasca in viitor, informeaza NewsIn, citand Reuters."Era sigur ca va scadea prognoza, dar asteptarile au indicat o reducere a acesteia intr-un culoar cuprins intre 3,5 si 3,8%. Poate ca banca centrala a Ungariei a redus progonza peste asteptari", a spus unul dintre analistii economici de la Erste Bank, Orsolya Nyeste.

Reprezentantii bancii centrale au aratat ca se asteapta ca inflatia maxima din acest an sa fie de 9%, iar viitorul guvernator al bancii centrale a Ungariei, Andras Simon a spus in fata parlamentului Ungariei ca banca centrala ar trebui sa se gandeasca si la alte efecte ale deciziilor de politica monetara in afara de cresterea preturilor.

Cotatia forintului fata de moneda europeana a ramas constanta dupa anunutul deciziei de politica monetara, la 253 forinti/euro. Analistii din piata cred ca deciziile de inasprire a politcii monetare a luat sfarsit, potrivit cotidianului financiar ungar Portfolio.Portfolio.hu a organizat, pe 22 februarie, un sondaj la care au participat 19 analisti economici si care au estimat ca banca centrala a Ungariei va reduce rata dobanzii cu 100 de puncte de baza, la 7%, pana la sfarsitul anului. Respondentii la sondajul Portfolio au daugat ca prima reducere a ratei dobanzii va fi facuta la jumatatea anului.

Mandatul viceguvernatorului bancii centrale a Ungariei, Gyrgy Szapry a expirat pe 21 februarie, iar la luarea deciziei de luni privind pastrarea ratei dobanzii de politica monetara au participat doar 12 membri ai comitetului de politica monetara, informeaza Portfolio.

Alti doi membri ai comitetului de politica monetara a bancii centrale a Ungariei cunoscuti pentrru tendinta de crestere a ratei dobanzii vor parasi comiettul la inceputul lui iulie, iar analistii citati de Portfolio cred ca numarul moderatilor va fi mai mare decat cel al radicalilor, ceea ce inseamna cresterea riscului pentru rata dobanzii. Analistii economici au atras atentia si asupra schimbarilor imprevizibile din piata internationala in contextul discutiei despre rata dobanzii, potrivit aceleiasi surse.Procesul verbal al sedintei comitetului de politica monetara de luni vor fi publicate la 12 martie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri