Cresterea volatilitatii din piata monetara in ultimele luni ale anului trecut si majorarea volumelor au ajutat bancile europene sa inregistreze in 2006 cresteri cu doua cifre ale castigurilor provenite din tranzactiile valutare.
Limitele pietei valutare internationale, unde se desfasoara zilnic tranzactii de peste 2.000 de miliarde de dolari, se ingusteaza si mai mult, deoarece tehnologia sustine competitia. Bancile vor sa obtina castiguri mai mari din afacerile lor valutare, in contextul in care in piata intra noi investitori, cum ar fi fondurile de pensii, iar cresterea economica din Asia ofera posibilitati noi de dezvoltare.

Lipsa unei tendinte anume in tranzactionarea valutara in majoritatea anului 2006 a ingreunat marcarea profitului de catre investitori, dar corporatiilor le-a fost mai usor sa nu isi asigure sau protejeze expunerea la piata valutara internationala, precizeaza NewsIn, citand Reuters.Jucatorii au fost, insa, atrasi iar in piata valutara internationala de trei elemente: aprecierea euro la peste 1,30 dolari din noiembrie 2006, pe fondul asteptarilor de crestere a ratei dobanzii, discutiile despre diversificarea rezervei bancii centrale, in criza de dolari si de cresterea volatilitatii.

"Volatilitatea crescuta este intotdeauna un factor pozitiv. In perioada vacantei de Ziua Recunostintei din Statele Unite ale Americii, am asistat la o lipsa de lichiditate si la unele miscari bruste si, in consecinta, a crescut fluxul de clienti", a spus seful operatiunilor din piata valutara internationala de la Deutsche Bank, Zar Amrolia, citat de Reuters.

Deutsche Bank, cel mai mare jucator din piata valutara internationala, care acopera aproximativ a cincea parte din piata, a anuntat o crestere a castigurilor din vanzarea si tranzactionarea obligatiunilor si a altor produse cu 25%, la valoarea de 8,027 miliarde euro (10,52 miliarde dolari).
Amrolia nu a prezentat rezultatele separate pentru tranzactiile din piata valutara, dar a spus ca 2006 a fost un an record.

Grupul financiar UBS, al doilea jucator din piata valutara internationala, cu o cota de piata de 12%, a avut, doar in trimestrul patru 2006, o crestere anuala cu 13% a venitului din tranzactii valutare "in special din cauza volumelor mai mari de clienti". Castigurile UBS in intregul an 2006 din piata valutara au crescut cu 20%, la valoarea de 1,745 miliarde franci elvetieni (1,41 miliarde dolari).

Barclays a anuntat majorarea cu 31% a veniturilor din tranzactiile valutare internationale in 2006, iar ABN AMRO a avut o crestere a profiturilor cu 19%. Anumite banci, cum ar fi Royal Bank of Scotland si HSBC urmeaza sa anunte rezultatele lor la 1, respectiv 5 martie.Bancile progonzeaza ca anul acesta piata valutara internationala va continua sa atraga oameni, in calitate de clasa alternativa de active, fata de obligatiuni si capitaluri.

Volatilitatea ar putea creste si datorita prognozei nesigure pentru politica monetara a SUA, in contextul in care pietele discuta daca si cand va reduce Federal Reserve rata dobanzii. "Mai avem mult de castigat", a spus directorul KPMG, Rob Nieves. Alta modalitate de castig sunt tranzactiile "proprietare", in care dealerii speculeaza in numele bancii pe care o reprezinta, mai degraba decat sa execute comenzile clientilor. Tranzactiile "proprietare" pot genera castiguri mari, iar reprezentantii Deutsche Bank au spus ca au majorat nivelul riscurilor din tranzactiile proprietare din 2006.

Reprezentantii ABN AMRO au spus, insa, ca tranzactiile "proprietare" sunt singurul produs din sectorul pietelor lumii in care nu au crescut veniturile, iar Royal Bank of Scotland, Dresdner Kleinwort si Commerzbank au inchis birourile lor pentru acest tip de tranzactii in ultimele luni.

"In pietele valutare internationale, tranzactiile "proprietare" sunt inca o mare afacere, dar unele banci prefera alte venituri", a mai spus Nieves.
Bancile sunt tot mai interesate de China si de alte piete emergente. Pe masura ce cresc economiile din aceste zone, creste si atractivitatea pietelor pentru investitorii straini, iar companiile autohtone devin tot mai interesate de accesul in pietele straine. Efectul acestor lucruri este majorarea cererii pentru serviciile pietei valutare internationale.

"Pe masura ce tari ca India, Pakistan, China si altele din Orientul Extrem devin tot mai interesante pentru investitii si pe baza fluxului comercial, volumele din pietele valutare internationale vor creste in acea directie", a aratat directorul KPMG.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri