Gigantul petrolier american Halliburton Co isi va muta sediul central si biroul directorului general la Dubai, in Emiratele Arabe Unite, intr-un efort de a-si exinde afacerile in emisfera estica.

Directorul executiv al Halliburton, David Lesar, a declarat ca grupul pe care il conduce analizeaza posibilitatea unei listari la una din bursele din Orientul Mijlociu. In prezent, Hallibuton este listata bursa din New York, informeaza NewsIn, citand Reuters. "Biroul meu va fi in Dubai si voi conduce operatiunile globale ale grupului de acolo", a declarat Lesar la o conferinta despre energie, in Bahrain.

Grupul Halliburton, care intre 1995 pana in 2000 a fost condus de vice-presedintele american Dick Cheney, nu a oferit detalii privind implicatiile politice ale acestei decizii. Halliburton este implicat de o perioda indelungata in zona Orientului Mijlociu.

KBR Inc., divizia de contractori de servicii de inginerie si militare, la care Halliburton este gata sa renunte, este cel mai important contractor al Pentagonului in Irak. KBR a beneficiat pana in prezent de venituri de peste 20 de miliarde dolari de pe urma activitatilor din Irak, fiind si tinta mai multor anchete privind politicile de plata ale Halliburton.

KBR Inc a fost si tinta unor plangeri venite din partea unor oficiali ameriani privind legaturile companiei cu presedintele american, George W. Bush. Halliburton a precizat ca va fi in continuare inregistrat in Statele Unite ale Americii si ca nu va parasi orasul Houston, unde este in prezent amplasat sediul central al grupului. insa, Lesar a tinut sa precizeze ca "momentan oportunitatile mai mari sunt cu siguranta in emisfera estica si nu in cea vestica".

Un analist a tinut sa precizeze ca aceasta decizie este logica. "Compania a continuat sa se diversifice pe plan international, iar Orientul Mijlociu este o zona pe care s-au concentrat", a declarat William Sanchez, un analist american al grupului Howard Weil Inc.

In 2006, peste 38% din veniturile petroliere ale Halliburton, in valoare de 13 miliarde dolari, au venit din emisfera estica. Sanchez a declarat ca decizia grupului nu este legata de politica fiscala, fiind o miscare strategica.

Companiile petroliere si de gaze naturale si-au majorat preturile pentru servicii in ultimii doi ani, iar sectorul energetic incearca sa mentina capacitatile de productie la nivelele cererii. Multe proiecte petroliere in curs de dezvoltare sunt in Orientul Mijlociu, unde Asia este cel mai important client. In contrast, o scadere a preturilor la gaze naturale in SUA au creat ingrijorari pentru investitori, legate de posibilitatea ca grupurile petroliere si de gaze naturale vor reduce cheltuielile pentru zona Americii de Nord.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri