Statele Uniunii Europene au ajuns la o intelegere preliminara privind ieftinirea serviciilor pentru cei aproape 500 de milioane de cetateni ai blocului care folosesc cardurile de credit in afara tarii de provenienta, a informat o sursa din interiorul UE, informeaza NewsIn. "Au aprobat principalele puncte ale intelegerii care va fi discutata joi la o intalnire de negocieri cu parlamentul", a declarat sursa citata de Reuters.

In cazul in care reprezentantii Parlamentului European accepta intelegerea pentru formarea unei zone unice de plati efectuate in euro (SEPA), ministrii de finante din UE ar putea sa semneze acest acord chiar saptamana viitoare, a adaugat sursa citata.

Atat statele cat si parlamentul au un cuvant de spus referitor la regulile pentru serviciile de plata elaborate de Comisia Europeana. Executivul UE si Banca Centrala Europeana (BCE) cred ca SEPA este o masura cheie pentru exploatarea beneficiilor oferite de o moneda unica, pentru incurajarea competitiei si posibilitatii de a alege in cazul serviciilor transfrontaliere, usurand demersul cetatenilor prin plata dintr-un singur cont bancar.

Statele UE au dezbatut timp de mai multe luni cat de usoara ar trebui sa fie aceasta actiune pentru noile state membre. Un pas cheie pentru castigarea sustinerii a fost introducerea unei clauze prin care pachetul va fi revizuit la trei ani dupa ce devine lege.

Pachetul se bucura de sustinerea majoritara pentru a fi adoptat de ministri, insa cel mai mult va cantari pozitia parlamentului si daca acesta va crede ca schimbarile dorite de state nu lezeaza versiunea adoptata de un comitet al legislativului in septembrie trecut. intelegerea ar usura cu mult munca bancilor din UE, care trebuiau sa planuiasca si sa construiasca un sistem paneuropean pentru administrarea platilor in euro.

Scopul programului este sa le permita consumatorilor sa-si utilizeze cardurile de credit si de debit pentru a face plati in euro oriunde pe cuprinsul UE printr-un singur cont bancar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri