Conducta de gaze naturale Nabucco va testa vointa politica a Uniunii Europene pentru castigarea de influenta in Asia Centrala, regiune foarte importanta pentru UE, blocul european incercand sa isi reduca dependenta de Rusia, afirma International Herald Tribune, potrivit NewsIn. Proiectul conductei de gaze naturale a fost planificat in 2002, fiind "prima incercare a Uniunii europene de a redacta o politica comuna de siguranta energetica", afirma IHT.

Conducta Nabucco va avea 3300 de kilometri lungime, punctul de inceput fiind la granita Turciei cu Georgia si Iranul, urmand a trece prin Bulgaria, Romania si Ungaria, punctul terminus fiind in Austria. In functie de situatie, gazele naturale vor proveni din Iran, Irak, Azerbaijan si Kazakhstan. Pana in acest moment cinci companii au decis sa participe la acest proiect, a precizat International Herald Tribune, acestea fiind grupul Botas din Turcia, Bulgargaz din Bulgaria, Transgaz din Romania, Mol din Ungaria si OMV din Austria.

Purtatorul de cuvand al grupului Botas, Emre Engur, a declarat ca aceasta conducta va functiona la capacitate maxima in 2025 si pana atunci 25% din cantitatea de gaze naturale consumata de Europa va proveni din Asia Centrala. Momentan, 25% din cantitate provine din Rusia. Proiectul va costa intre 4,6 si 6,6 miliarde euro. International Herald Tribune a precizat ca "in mod asemanator cu alte proiecte europene de mari dimensiuni, finantarea nu a fost inca stabilita insa investitorii s-au aratat interesati de acest proiect".

Banca Europeana de Investitii a declarat ca, in cazul in care va decide ca acest proiect este viabil, il va finanta. Monopolul rusesc de gaze naturale Gazprom a raspuns proiectului Nabbuco printr-o serie de acorduri semnate cu principalele parti implicate in acest proiect. Gazprom a achizitionat in totalitate exporturile de gaze naturale ale Kazakhstanului pentru urmatorii cinci ani precum si intregul surplus de productie al Kazahstanului pentru urmatorii 25 de ani.

Gupul rus a semnat un contract si cu Ungaria pentru prelungirea conductei Blue Stream ce trece pe sub Marea Neagra, fiind construita din Rusia pana in Turcia. Aceasta prelungire va urma aproximativ aceeasi ruta ca si conducta Nabucco, insa va avea drept punct final Ungaria. Conform informatiilor publicate de IHT, Gazprom construieste deja in Ungaria un urias depozit subteran de stocare a rezervelor de gaze naturale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri