Banca centrala a Ungariei a mentinut dobanda cheie la 8%, in urma unui vot unanim si a spus ca are la indemana toate mijloacele necesare ca sa apere culoarul de tranzactionare a forintului, potrivit cotidianului financiar ungar Porfolio citat de NewsIn.

Noul guvernator al bancii centrale a Ungariei, Andras Simor, a declarat la o conferinta de presa, ca inflatia s-a temperat, dar cresterea salariilor este mai mare decat productivitatea in unele sectoare, spune cotidianul financiar ungar Portfolio.

Simor a mai spus ca scaderea primelor de risc ar putea crea loc de manevra in termeni de politica monetara. In ceea ce priveste actualul culoar de tranzactionare a forintului, Simor a spus ca eliminarea acestuia nu este exclusa, dar ca nu s-au schimbat deciziile guvernamentale referitoare la aceasta chestiune, iar banca centrala a Ungariei are la indemana toate instrumentele ca sa protejeze acest culoar.

Seful bancii centrale a Ungariei a mai spus ca recenta apreciere a forintului nu este cauzata de caracteristici de baza ale economiei, iar culoarul de tranzactionare a forintului permite atingerea tineti de inflatie de 3%. Andras Simor a observat totusi ca este posibil ca in viitor sa apara conflicte intre aceste elemente, potrivit Portfolio.

"Majoritatea analistilor de pe piata se asteapta ca urmatoare miscare a bancii centrale a Ungariei sa fie o scadere a dobanzii cheie. Ne asteptam ca acest lucru sa se intample rapid. De asemenea, putem spune ca reprezentantii bancii centrale a Ungariei sunt foarte siguri ca vor putea combate presiunile daca forintul ajunge sa se intareasca pana la limita superioara a culoarului de tranzactionare", a spus un analist de la subsidiara londoneza a bancii de investitii Goldman Sachs, Istv�n Zsoldos, citat de Portfolio.

"Estimam ca banca centrala a Ungariei va incepe sa scada dobanda cheie la inceputul verii si ne asteptam ca aceasta sa scada cu 150 de puncte procentuale (la 6,5%) in urmatoarele 12 luni", a mai spus Zsoldos.

Unul dintre analistii de la ABN Amro Londra, Zsolt Papp, intervievat de Portfolio, a avut o parere asemanatoare. "Fie ca acest lucru este sau nu pe placul lui Simor, raportul euro/forint nu este foarte departe de limita de interventie (240,01), iar banca centrala ar putea fi fortata sa faca acest lucru mai devreme decat ar vrea. Pentru moment, riscul pare totusi sub control".

Zsolt Papp a estimat ca banca centrala a Ungariei va face o prima reducere a dobanzii cheie in iulie, cu 25 de puncte procentuale. "Dobanda cheie va scadea cu 100 de puncte procentuale pana la sfarsitul lui 2007", a mai spus analistul de la ABN Amro, potrivit Portfolio.

Comentariile sefului bancii centrale si ale analistilor au declansat o depreciere modesta a forintului. Cursul de schimb a ajuns la nivelul de aproximativ 247-248 forinti/euro, arata cotidianul financiar ungar Portfolio.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri