Dupa ce marti ministrii europeni ai finantelor au ajuns la un acord in privinta unei directive privind serviciile de plata, un aspect cheie pentru Zona Unica a Platilor Europene (SEPA), Visa a cerut aplicarea uniforma a acesteia in tarile membre, potrivit unui comunicat.

Proiectul de directiva stabileste cadrul legal pentru o piata interna largita a platilor in Uniunea Europeana. Ministrii de finante ai tarilor membre si-au dat acordul asupra directivei, iar Parlamentul European urmeaza sa se pronunte asupra textului. Votul asupra directivei va avea loc in sesiunea plenara a legislativului de la Strasbourg din 24 aprilie, iar adoptarea finala a directivei ar putea avea loc pana la mijlocul acestui an.

"Acordul de astazi este un pas important pentru SEPA. Cu toate acestea, nu trebuie sa neglijam etapa urmatoare, implementarea acestei legislatii complexe la nivelul statelor membre: succesul directivei depinde de modul in care va fi implementata", a declarat presedintele Visa Europe, Peter Ayliffe.

Ayliffe a mentionat ca, pentru a se ajunge la un compromis, legislativul european a depus eforturi considerabile. "Cu toate acestea, pentru a ne asigura de succesul SEPA, este necesar ca legislatia sa fie implementata uniform in toate statele Uniunii Europene - trebuie sa se ajunga la un nivel comun", a spus el. "Pentru ca piata interna a platilor sa resimta beneficiile, este nevoie de o legislatie stabila. Daca statele membre nu reusesc, piata platilor va ramane doar la stadiu de legislatie, in detrimentul consumatorilor si al mediului de afaceri european", a adaugat presedintele Visa Europe.

Interesul Visa Europe fata de SEPA este mare, asociatia concentrandu-se in prezent sa ajute bancile membre pentru a transforma SEPA in realitate, a mentionat Ayliffe. "La 1 ianuarie 2007, cu un an inaintea termenului limita, suntem in deplina conformitate cu normele SEPA pentru carduri. Am anuntat de asemenea ca Visa Europe va ramane o asociatie europeana detinuta de membri", a spus Ayliffe.

Visa Europe este o asociatie de membri o organizatie detinuta de catre cele 4.500 de banci membre. Din pozitia de organizatie europeana poate raspunde rapid nevoilor specifice pietei pe care le au bancile europene si clientii sai - posesorii de carduri si comerciantii, si pentru a indeplini obiectivul Comisiei Europene de a crea o piata interna adevarata a platilor. Visa Europe detine o parte din Visa Europe, organizatia care asigura interoperabilitatea la nivel global pentru produsele si managementul brand-ului Visa.

Ministrii europeni de finante au acceptat, marti, in unanimitate textul prin care ia nastere o piata unica a platilor europene, ce va permite in primul rand companiilor si cetatenilor sa economiseasca sume importante in acest sector. "Aceasta este o decizie extrem de importanta, reprezentand un progres tangibil in ceea ce priveste integrarea pietelor financiare", a declarat ministrul german de finante Peer Steinbrck, inainte de demararea discutiilor.

Scopul crearii SEPA este de a spori competitivitatea in cadrul sectorului financiar, de a reduce costurile si de a extinde oferta pentru consumatori. Comisia Europeana, care a propus aceasta masura, estimeaza ca odata cu crearea SEPA, economia europeana va beneficia de reducerea cu 50-100 de miliarde euro pe an a cheltuielilor, avand in vedere ca tranzactiile transfrontaliere vor deveni la fel de ieftine ca si cele nationale. Aceasta regula se va aplica tuturor statelor membre UE si tuturor monedelor nationale.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri