Banca centrala a Poloniei a mentinut ieri dobanda cheie la 4%, in conformitate cu estimarile, dar analistii se asteapta la o crestere a acesteia in urmatoarele luni, pe seama cresterii economice si a accentuarii presiunilor inflationiste.

Majoritatea economistilor care au participat la un sondaj Reuters au spus ca membrii consiliului de politica monetara vor mentine dobanda cheie la nivelul istoric scazut de 4%, deoarece inflatia s-a temperat mult sub tinta bancii de 2,5%. Inflatia neta anuala a fost de 1,6% in februarie.

Unii dintre bancherii centrali polonezi au spus ca inflatia ar putea sa isi atinga tinta pana la sfarsitul acestui an si sa o depaseasca in 2008 daca banca nu va majora in curand dobanda cheie. Majoritatea membrilor consiliului de politica monetara au votat insa impotriva inaspririi politicii monetare, la sfarsitul anului trecut si nu este sigur ca membrii radicali ai consiliului pot gasi voturile suplimentare necesare pentru cresterea dobanzii cheie.

Cursul zlotului si cotatiile obligatiunilor au stagnat dupa acesta decizie, iar dealerii au spus ca asteapta sa primeasca semnale privitoare la schimbarea raportului de putere in consiliu. "in aceasta situatie declaratia bancherilor centrali este elementul cheie", a spus un economist de ING Bank Slaski de la Varsovia, Rafel Benecki, preluat de NewsIn. "Declaratia bancii centrale va sublinia riscurile privind inflatia pe termen scurt".

Analistii spun ca se extinde cresterea economica sustinuta de nivelul exporturilor si ca este posibil ca bancherii centrali sa urce dobanda cheie, in contextul in care cresc atat cererea interna, cat si investitiile.

Economia a continuat sa se accelereze in ultimele luni, iar estimarile indica o crestere a acesteia cu pana la 7% in primul trimestru din 2007, in pofida asteptarilor anterioare care aratau o temperare a cresterii economice in prima jumatate a anului.

Noua respondenti dintre cei 21 de analisti care au participat la sondajul Reuters au spus ca banca centrala a Poloniei va creste costurile imprumuturilor in aprilie.

Slovacia vecina a redus marti dobanda cheie cu 0,25%, la 4,50%, ca sa opreasca intarirea prea mare a coroanei, banca centrala a Ungariei a mentinut dobanda la 8%, iar consiliul de politica monetara al bancii centrale a Cehiei se va reuni joi.

Banca Nationala a Romaniei a coborat dobanda cheie la 7,5%. Consiliul de administratie al bancii centrale a decis luni sa reduca rata anuala a dobanzii de politica monetara de la 8% la 7,50%, si a hotarat sa mentina actualul nivel al rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta ale bancilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri