Un investitor al ABN Amro a deschis un proces impotriva bancii olandeze pentru a bloca preluarea bancii de catre Barclays pentru suma de 88 miliarde dolari, precum si vanzarea subsidiarei americane a institutiei financiare olandeze, LaSalle Bank.
Procesul deschis la New York, potrivit unor documente consultate marti de Reuters, creste presiunile asupra bancii ABN Amro, care este deja nevoita sa apere la un tribunal olandez decizia de vanzare a LaSalle Bank pentru 21 miliarde dolari si se confrunta cu nemultumirea actionarilor, care cer ca reprezentantii ABN sa ia in considerare si alte oferte in afara celei facuta de Barclays, informeaza NewsIn, citand Reuters.

"Vanzarea propusa este gresita, incorecta si daunatoare pentru actionarii minoritari ai ABN si reprezinta un efort al partii acuzate in acest proces de a-si intari propria pozitie financiara pe cheltuiala si in detrimentul actionarilor minoritari ai ABN", se spune in documentele prin care investitorul Halpert Enterprises a deschis procesul impotriva ABN Amro la sfarsitul saptamanii trecute.

ABN a acceptat saptamana trecuta preluarea integrala de catre Barclays. In aceeasi zi, ABN Amro a acceptat sa vanda LaSalle catre Bank of America. LaSalle este unul dintre cele mai importante active vizate de Royal Bank of Scotland, care a facut o oferta rivala pentru preluarea ABN Amro.

Un consortiu bancar, din care fac parte banca spaniola Santander si grupul belgiano-olandez Fortis, alaturi de Royal Bank of Scotland, a facut o oferta rivala de preluare a ABN Amro in valoare de 98,5 miliarde dolari, cu conditia ca unitatea LaSalle din SUA sa nu fie vanduta. "Vanzarea unitatii La Salle catre Bank of America intentioneaza sa descurajeze oferta mai mare facuta de consortiul condus de Royal Bank of Scotland", se spune in documentele asociate procesului deschis de Halpert Enterprises.

"Achizitia propusa, in forma in care a fost prezentata, nu reprezinta valoarea majorata la care au dreptul actionarii ABN", se mai spune in documentul Halpert Enterprises.

Reprezentantii ABN au refuzat sa comenteze despre acest proces, iar o ficialii Bank of America, acuzati impreuna cu ABN si directorii grupului olandez, nu au putut fi gasiti pentru comentarii.

Un tribunal comercial olandez va hotari joi daca ABN Amro va mai putea vinde sau nu unitatea LaSalle, dupa ce actionarul VEB a acuzat ca tranzactia ar fi ilegala si ar crea dificultati pentru alti ofertanti precum Royal Bank of Scotland, care vrea sa cumpere integral ABN Amro.

Daca tribunalul olandez aproba vanzarea La Salle, consortiul condus de Royal Bank of Scotland poate face o oferta pentru preluarea La Salle pana la data de 6 mai. O decizie prin care tribunalul ar bloca sau suspenda aceasta tranzactie ar putea declansa insa un proces de durata, deoarece Bank of America a semnalat ca va deschide un proces daca tranzactia va fi suspendata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri