Directorul executiv al BP, cea de-a treia companie mondiala in domeniul petrolului, si-a anuntat demisia imediat dupa ce justitia britanica a autorizat presa tabloida sa faca dezvaluiri in legatura cu homosexualitatea sa, relateaza presa internationala.
Decizia justitiei britanice reprezinta o ultima grea lovitura pentru John Browne, care a stat la conducerea grupului timp de 12 ani. Inalta Curte din Londra a ridicat marti o interdictie prin care grupul de presa Association Newspapers - ce reuneste The Daily Mail, The Mail on Sunday si The Evening Standard - nu avea voie sa publice detalii despre viata privata a lui John Browne, in varsta de 59 de ani.

Lordul Browne, care urma sa se retraga la sfarsitul lunii iulie, a demisionat imediat dupa ce a pierdut aceasta procedura juridica, iar grupul petrolier a anuntat ca va fi inlocuit de succesorul sau desemnat, Tony Hayward, unul dintre cadrele companiei.

Plecarea sa prematura il face sa piarda un bonus de 3,5 milioane de lire (5,1 milioane de euro). El renunta, de asemenea, la un plan de remunerare in actiuni ce i-ar fi putut aduce 12 milioane de lire intre anii 2007 si 2009.

Iin cursul celor 41 de ani pe care i-am petrecut la BP, mi-am tinut viata privata departe de viata mea profesionala. Intotdeauna mi-am considerat sexualitatea o afacere personala. Este foarte dezamagitor ca un grup de presa sa decida de-acum ce afirmatii referitoare la viata mea privata trebuie sa fie facute publice", a declarat Browne intr-un comunicat.

La originea afacerii este canadianul Jeff Chevalier, partener al directorului BP din 2002 pana in 2006, care a povestit despre relatia lor ziarelor respective. El a spus ca John Browne a facut ca el sa beneficieze numeroase avantaje financiare si in natura, adesea folosindu-se de mijloacele companiei. De asemenea, el l-a acuzat ca a divulgat informatii confidentiale.

John Browne a calificat aceste acuzatii despre "inselatoare si eronate" si a dezmintit "orice comportament incorect" fata de BP. Browne si-a exprimat doar regretul ca a mintit in legatura cu circumstantele in care s-a intalnit cu Chevalier.

Acest episod incheie o serie neagra pentru seful BP, care a inceput in martie 2005 cu explozia rafinariei din Texas City, soldata cu 15 morti. Mai multe rapoarte de ancheta au denuntat neglijente in materie de securitate, punandu-l in cauza personal pe John Browne.

Reputatia BP a fost patata in vara anului trecut si de un incident de poluare in Alaska, precum si de acuzatii ca ar fi manipulat cursul pentru gazele naturale in Statele Unite.

Pe plan economic, reculul productiei si beneficiile BP au facut ca grupul sa piarda locul doi pe plan mondial, care, in plus, a revenit concurentului sau dintotdeauna, Royal Dutch Shell.

Toate aceste esecuri il facusera deja pe directorul executiv sa avanseze data plecarii sale - prevazute initial in 2008, cand implinea 60 de ani - la sfarsitul lunii iulie 2007.

Cu aparenta unui om firav si amabil, nascut in Germania in 1948 - tatal, un ofiter britanic, iar mama o maghiara care supravietuise Auschwitzului - John Browne, innobilat in 1998 si numit pair pe viata din 2001, ramane o figura respectata in lumea britanica a afacerilor, pentru modul in care a administrat compania, care in prezent valoareaza peste 200 de miliarde de dolari.

Insa tanarul care a intrat in BP in 1966 ca stagiar, avand o diploma de fizician in buzunar, nu iese chiar pe usa din fata. El doreste ca de-acum "sa-si continue viata departe de public".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri