Pretul petrolului a trecut vineri de 66 de dolari pentru un baril in urma unei intreruperi de aprovizionare din Nigeria, care a amintit investitorilor riscurile pe care le presupun livrarile provenite din a opta tara exportatoare de petrol la nivel mondial
Campul petrolier marin Okono-Okopoho, care produce 50.000 de barili pe zi, a incetat productia si exporturile dupa ce opt muncitori straini au fost rapiti joi pentru o scurta perioada, au spus vineri surse din industria in cauza.

"Aprovizionarea din Nigeria ramane plina de riscuri", a spus potrivit NewsIn, Kevin Norrish de la Barclays Capital. " Oamenii au ajuns sa se complaca in situatia creata de starea lucrurilor din Nigeria. In ansamblu se poate spune cu lucrurile sunt destul de ingrijoratoare acolo".

Pretul petrolului Brent, considerat un reper pentru preturile petrolului din lume, crescuse cu 50 de centi la 66,55 dolari/baril pana la ora 15.01 GMT (Greenwich Mean Time). Pretul petrolului brut american a crescut cu 15 centi la 63,34 dolari/baril.

Ingrijorarile cu privire la aprovizionare a din Nigeria s-au redus joi dupa ce compania Royal Dutch Shell a spus ca terminalul de export din zona Forcados ar putea sa-si incheie activitatea in iunie, dupa mai mult de un an de la sistarea activitatii in urma atacurilor militantilor. Chiar si asa, Shell a refuzat sa precizeze o data exacta cu privire la reluarea completa a productiei.

Pretul unui baril de petrol Brent a urcat anul acesta de la nivelul modest de 50 de dolari inregistrat in luna ianuarie pana la un varf de aproape 70 de dolari in aprilie. In ultima luna pretul in cauza s-a mentinut intr-un culoar cuprins intre 65 si 70 de dolari.

Sistarea productiei din zona Okono-Okpoho, dipusa de catre grupurile Saipem si SBM Offshore care isi desfasoara activitatea pe uscat, creste nivelul pagubelor de productie la aproximativ 652.000 de barili pe zi, ce reprezinta mai mult de o cincime din intreaga capacitate productiva a zonei.

Operatorii de pe teren au luat in calcul apararea in instanta ca solutie de forta majora in cazul in care nu vor putea sa-si indeplineasca obligatiile contractuale cu preivire la exportul petrolului din cauza circumstantelor politice asupra carora nu detin controlul. Rafinariile apreciaza in mod special petrolul brut nigerian, deoarece permite extractia facila a combustibililor de transport.

Cresterea preturilor a fost provocata si de continua reducere pre-estivala din ultimele trei luni a rezervelor de benzina din SUA, cel mai mare consumator de petrol din lume. Rafinariile americane, care se confrunta cu o serie de probleme tehnice, se lupta sa reziste cererii intense.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri