Ministrii de finante din tarile care au aderat la zona euro - reuniti la Bruxelles - si Comisia Europeana i-au trimis un semnal clar noului presedinte francez Nicolas Sarkozy, cerandu-i sa-si respecte obligatiile in legatura cu independenta BCE si reducerea deficitului public, informeaza NewsIn
Desi Sarkozy s-a declarat un sustinator al unei relansari politice a Europei, pozitiile sale in chestiuni economice si financiare par, de fapt, mai putin ortodoxe. Candidatul de dreapta a criticat Banca Centrala Europeana (BCE) in timpul campaniei electorale, reprosandu-i ca nu urmareste cresterea economica si ca mentine euro in mod artificial la un nivel prea ridicat.

"Nu cred ca trebuie sa impunem constrangeri actiunii BCE, care este o institutie independenta", a reamintit sec ministrul german de finante Peer Steinbrueck, a carui tara prezideaza, in prezent, UE.

Sarkozy a sugerat in campanie o reforma a statutului BCE, a carei independenta este garantata prin Tratatul de la Maastricht. Aceasta revendicare a fost abandonata, insa, potrivit declaratiilor recente ale unor membri ai anturajului lui Sarkozy, care va prelua oficial puterea in 16 mai.

Presedintele BCE Jean-Claude Trichet a anuntat, de altfel, "cu satisfactie" ca noul presedinte francez nu a cerut modificarea tratatului care sta la baza Uniunii Economice si Monetare. In paralel, CE i-a amintit lui Nicolas Sarkozy necesitatea unui Pact de Stabilitate si de Crestere Economica European, subliniind ca o "consolidare" a finantelor publice, adica reducerea datoriei si deficitului public, aflate la nivele semnificative in Franta, sunt imperative.

Actualul ministru francez de finante Thierry Breton a explicat luni seara ca Nicolas Sarkozy se va ocupa de aceste aspecte in timpul mandatului sau. "Sarkozy a anuntat clar ca reducerea deficitului si a datoriei fac parte din programul sau", a declarat Breton. "Situatia economica este, in mod clar, mai favorabila in prezent decat in urma cu doi ani. in ceea ce priveste programul de stabilitate prezentat de Franta, acesta permite, in mod clar, abordarea perioadei actuale in conditii bune", a subliniat el.

Comisarul european pentru afaceri monetare, Joaquin Almunia, evocase anterior "provocarea" cu care se confrunta Franta in ceea ce priveste "reglarea finantelor publice si reducerea datoriei".

In programul de stabilitate pe termen mediu, Franta si-a asumat angajamentul sa revina la o situatie bugetara echilibrata cel tarziu pana in 2010, dar Sarkozy a lasat sa se inteleaga ca aceasta nu este una dintre prioritatile sale.

In 2007, deficitul public al Frantei a atins 2,4% din PIB, ceea ce inseamna cu doar 0,1% mai putin decat in 2006 si nu va cobori sub 1,9% din PIB nici in 2008, potrivit previziunilor economice publicate luni de Comisie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri