Paul Wolfowitz va demisiona la 30 iunie din functia de presedinte al Bancii Mondiale, in urma unui acord la care a ajuns cu membrii Consiliului de Administratie al institutiei, relateaza presa internationala.
"Anunt astazi ca demisionez de la presedintia grupului Bancii Mondiale la incheierea anului fiscal", a anuntat Wolfowitz intr-un comunicat.

"Membrii Consiliului de Administratia iau act de decizia lui Wolfowitz de a demisiona de la presedintia grupului Bancii Mondiale la incheierea anului fiscal in curs (30 iunie 2007 – n.red.)", informeaza membrii Consiliului de Administratie in acelasi comunicat dat publicitatii dupa trei zile de dezbatere a cazului Wolfowitz.

Cei 24 de membri ai Consiliului de Administratie, care reprezinta 185 de state, precizeaza ca au "acceptat" asigurarile date de Wolfowitz ca a actionat "respectand etica si spiritul bunei credinte" atunci cand a ordonat personal avansarea partenerei sale, Shaha Riza, angajata a institutiei.

"Sunt multumit ca, dupa ce au examinat probele, membrii Consiliului de Administrasie au acceptat asigurarile pe care le-am dat ca am actionat respectand etica si spiritul bunei credinte si am facut ceea ce credeam ca serveste cel mai bine intereselor institutiei", a spus Wolfowitz in acelasi comunicat, rezultat al unui compromis intervenit intre cele doua parti.

Administratorii bancii au adaugat ca este "clar, potrivit elementelor, ca au fost comise unele greseli de catre mai multi indivizi in gestionarea acestei afaceri, iar dispozitivele Bancii s-au dovedit insuficient de riguroase pentru a face fata constrangerilor la care au fost suspuse".

Administratorii recunosc implicit ambiguitatea procedurilor Bancii in materie de conflicte de interese si regulile prea putin riguoase care reglementeaza functionarea institutiei.

Wolfowitz, in varsta de 63 de ani, a fost numit presedinte al Bancii Mondiale in iunie 2005. Se pare ca iubita sa, Shaha Riza, ar fi fost detasata de la BM la Departamentul de Stat in septembrie 2005, la sase luni de la preluarea functiei de catre Wolfowitz, salariul acesteia continuand sa fie platit de banca. De la plecare, ea ar fi beneficiat de cresteri salariale totalizand 61.000 de dolari, salariul acesteia insumand 193.590 de dolari, adica mai mult decat sefa ei, secretarul de stat Condoleezza Rice.

Casa Alba a anuntat ca regreta plecarea lui Paul Wolfowitz si ca ar fi preferat sa ramana in functie, dar va desemna in curand un candidat pentru succesiunea sa.

Potrivit unei reguli nescrise, Statele Unite aleg presedintele Bancii Mondiale, iar tarile europene pe cel al Fondului Monetar International (FMI).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri