Petrolul a atins joi cotatia maxima a ultimelor noua luni, de aproape 72 dolari/baril, deoarece productia de petrol din Nigeria a fost amenintata de o greva, iar un raport al Organizatiei Natiunilor Unite deschide calea impunerii de sanctiuni mai dure Iranului, potrivit Reuters.

Petrolul Brent vandut la Londra, considerat mai reprezentativ pentru evolutia pretului petrolului pe plan international, s-a scumpit cu 1,10 dolari, pana la cotatia de 71,70 dolari/baril, dupa ce a atins cotatia de 71,80 dolari/baril, un maxim inregistrat de la data de 28 august 2006.

titeiul vandut pe piata americana s-a ieftinit cu 10 centi/baril, pana la cotatia de 65,67 dolari.

Petrolul s-a scumpit miercuri, deoarece un spectacol de forta oferit de nave americane de razboi in largul coastei iraniene a coincis cu publicarea unui raport al agentiei pentru energie a ONU, care arata ca oficialii de la Teheran sunt pe cale de a extinde programul lor nuclear.

"Spectacolul american a cantarit asupra pietei. Jucatorii de pe piata au reactionat la titlurile din presa", a spus un analist de la banca de investitii Calyon, Mike Wittner, citat de Reuters.

Scumpirea petrolului s-a accelerat joi, deoarece muncitorii de la compania petroliera de stat din Nigeria au declantat o greva pe termen nedeterminat, iar sindicatele au spus ca vor influenta productia de petrol, daca in termen de cateva zile nu sunt luate in considerare cererile lor. Atacurile militantilor au oprit aproape un sfert din productia de petrol al celui de al optulea exportator de petrol din lume.

Unii dintre analisti estimeaza ca pretul petrolului ar putea urca la un nivel record de peste 80 dolari/baril in aceasta vara.

"Nu vedem niciun motiv anume pentru care petrolul nu ar putea atinge o cotatie maxima istorica", a spus un analist de la Barclays Capital, Paul Horsnell, citat de Reuters.

Presedintele uneia dintre cele mai mari case de tranzactionare a petrolului din lume a spus ca preturile petrolului se apropie totusi de punctul in care cererea ar avea de suferit.

"Parerea mea este ca suntem destul de aproape de distrugerea cererii. Suntem la distanta de aproximativ 10-12% de punctul in care scad ratele de crestere ale cererii", a spus seful casei Vitol Group, cu sediul in Elvetia, Ian Taylor, cu ocazia unei conferinte de la Singapore.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri