ABN Amro a anuntat ca consiliul de supraveghere al bancii va lua in considerare mai atent ofertele rivale pentru cumpararea bancii olandeze, iar oricare dintre acestea ar fi aleasa va deveni cea mai mare tranzactie bancara din istorie
ABN Amro a anuntat marti ca a primit o oferta de preluare in valoarea de 71,1 miliarde euro (95,6 miliarde dolari), majoritatea in numerar, din partea unui consortiu condus de Royal Bank of Scotland, din care fac parte grupul belgiano-olandez Fortis si banca spaniola Santander. Oferta consortiului concureaza cu o oferta in valoare de 63,6 miliarde euro, facuta de banca britanica Barclays si care are sustinerea conducerii bancii olandeze.

Pentru a cantari ofertele "in interesul bancii si al actionarilor acesteia", ABN a anuntat ca boardul supraveghetor a format un "Comitet de Tranzactie", din care fac parte consilierii sai financiari si juridici.

Boardul supraveghetor este echivalent in Olnada cu un consiliu director, insarcinat cu supravegherea managementului unei companii si a intereselor actionarilor. Un consiliu director al unei companii din Olanda este alcatuit din sefii unei firme, inclusiv directorul general si directorii adjuncti.

Analistii au spus ca reactia ABN la oferta facuta de consortiul condus de Royal Bank of Scotland este pozitiva, fapt care arata ca banca va analiza serios aceasta oferta. "Consiliul director si consiliul de supraveghere vor analiza atent oferta si implicatiile acesteia pentru ABN Amro si pentru actionarii bancii", se spune intr-un comunicat al ABN citat de NewsIn, cu referire la propunerea consortiului condus de Royal Bank of Scotland.

Unii dintre analisti au observat insa ca o implicare mai activa a boardului supraveghetor ar putea sa nu insemne o schimbare a pozitiei ABN, care a fost pana acum in favoarea unei afaceri cu Barclays. "ABN nu poate ignora oferta acum si va trebui sa o discute in cadrul unei reuniuni a actionarilor", a spus un analist de la banca de investitii Theodoor Gilissen, Geert-Jaap Kraan, citat de Reuters. "ABN ar putea insa veni cu argumente din trecut, cum ar fi ca identitatea bancii ar fi mai bine pastrata in cadrul unei tranzactii cu Barclays", a adaugat analistul olandez.

Presedintele boardului supraveghetor al ABN, Arthur Martinez, vicepresedintele Andre Olijslager si Rob van den Bergh vor fi membri Comitetului de Tranzactie, potrivit unui comunicat al ABN.

Decizia boardului supraveghetor al ABN nu a fost un semn al pozitiei slabite a directorului general al ABN, Rijkman Groeinink, ci o masura impusa de complexitatea bataliei, au mai spus analistii.

Intr-o tranzactie secundara acordului incheiat la 23 aprilie cu Barclays, ABN a acceptat sa vanda subsidiara sa americana LaSalle catre Bank of America, pentru suma de 21 miliarde dolari. Aceasta decizie a fost inghetata de tribunalul comercial olandez, dupa ce actionarii ABN Amro s-au revoltat, deoarece semnarea acestei tranzactii i-ar fi impiedicat sa ia in considerare alte oferte pentru preluarea ABN in afara celei facute de Barclays.

Dupa decizia tribunalului comercial olandez de a suspenda vanzarea subsidiarei americane LaSalle a bancii olandeze, actionarii ABN au cerut demisia directorului general Groenink, dar acesta a spus ca pozitia sa nu a fost discutata in interior. ABN se gandeste sa organizeze o reuniune extraordinara a actionarilor, dar nu a indicat inca lista propunerilor care vor fi supuse la vot.

Negociatorul pentru sindicatul olandez De Unie, Gerwin van der Lei, a sustinut propunerea consortiului, deoarece ar fi mai putine pierderi de locuri de munca. In cazul in care consortiul condus de Royal Bank of Scotland va prelua ABN, va reduce intre 17.000 si 19.000 de locuri de munca, dintre care 7.500 in Olanda. "Oferta consortiului imi creeaza mai mult optimism. Analizand premisele, ma astept sa putem ajunge la un acord in ceea ce priveste planurile sociale pentru angajati", a spus Van der Lei.

In cazul in care ABN ar semna fuziunea cu Barclays, atunci la entitatea bancara rezultata prin fuziune, banca Barclays-ABN, ar urma sa fie concediati 23.600 de salariati, iar jumatate dintre cei care au o pozitie stabila ar urma sa fie transferati in alta parte.

Actiunile ABN Amro s-au tranzactionat in crestere cu 0,1%, la cotatia de 35,85 euro/actiune, fata de o scadere cu 0,8% a indicelui DJ Stoxx pentru sectorul bancar european.

Oferta facuta de Barclays, de 3,225 actiuni ale sale pentru fiecare actiune ABN, evalua ieri banca olandeza la aproximativ 63,6 miliarde euro, respectiv 34,29 euro/actiune.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri