Pietele de credit se confrunta cu un \"triunghi al vulnerabilitatii\" care ar putea genera daune cresterii economice internationale solide si pietelor internationale in crestere, a avertizat marti presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, anunta NewsIn.
Cele trei varfuri ale triunghiului sunt primele mici de risc pentru instrumentele de credit, explozia fondurilor de risc nereglementate si a firmelor de capital corelate cu folosirea extinsa a instrumentelor complexe pentru noile derivative de credit, a spus Trichet, intr-un discurs adresat bancherilor din lume.

"Orice zguduire a oricarui varf al triunghiului ar putea avea implicatii asupra celorlalte doua", a declarat seful BCE la Conferinta Monetara Internationala.

"O modificare semnificativa a ciclului de credite, de exemplu, ar putea insemna ca vanzatorii de protectie a creditelor, cum sunt fondurile de risc, ar putea ajunge in imposibilitatea de a face platile stabilite catre banci", a aratat Trichet.

"in mod similar, daca problemele ar aparea la nivelul fondurilor de risc sau al firmelor de capital privat, care sunt active pe pietele de transfer al riscului de credite, ar genera o modificare a ciclului de credite", a adaugat seful BCE.

Trichet a cerut firmelor private sa coopereze cu guvernele si cu oficialii publici, pentru a monitoriza aceste riscuri, ca sa gestioneze relaxat orice ajustare a pietei.

"Elementele care ar putea declansa o ajustare posibila nu pot fi prezise cu siguranta. Tot ceea ce stim este ca situatia actuala a finantelor internationale, unde observam un nivel de evaluare a riscurilor foarte scazut din punct de vedere istoric, nu este neaparat sustenabila pe termen lung", a spus Trichet.

"Prin urmare toate partile ar trebui sa contribuie la o ajustare ordonata si relaxata", a spus bancherul sef central-european.

Pentru o ajustare ordonata si relaxata, Trichet a sustinut ca este necesara supravegherea atenta a fondurilor de risc de catre investitorii lor si a acelor institutii financiare si investitori care fac afaceri cu fondurile de risc, in conformitate cu recomandarile din mai ale raportului de la Forumul pentru Stabilitate Financiara.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri