Pretul petrolului a depasit joi plafonul de 71 de dolari pe baril, apropiindu-se de cel mai inalt nivel atins in ultimele noua luni, dupa ce un raid al fortelor armate turcesti in nordul Irakului a starnit ingrijorari de ordin geopolitic, relateaza NewsIn.
Informatiile de pe piata arata ca rafinariile incearca sa majoreze productia pentru a acoperi cererea crescuta a sezonului de vara si intreruperea livarilor de catra statul Oman, afectat de ciclonul Gonu, pretul petrolului apropiindu-se de nivelul maxim al ultimelor noua luni, de 71,80 dolari pe baril, atins la sfarsitul lunii mai.

Petrolul Brent a crescut, pentru a sasea zi consecutiv, cu 25 de centi, pana la 71,27 dolari pe baril, dupa ce miercuri inregistrase o crestere de 57 de centi. Pe piata americana, pretul petrolului a crescut cu 31 de centi, pana la 66,27 dolari pe baril.

Turcia a negat un raport conforma caruia ar fi lansat miercuri o incursiune in nordul Irakului pentru a zdrobi rezistenta kurda, insa o sursa din cadrul armatei a afirmat ca trupele turcesti au efectuat raiduri limitate peste frontiera montana, aceasta informatie afectand pietele.

Turcia este din ce in ce mai nemultumita de activitatea rebelilor kurzi, ce folosesc muntii din nordul Irakului drept refugiu. Irakul de nord este foarte bogat in petrol, chiar daca exporturile prin conducta ce trece prin Turcia ausunt sistate de trei ani.

In oriectul apropiat, ciclonul Gonu, care este cea mai puternica furtuna ce a lovit Omanul in ultimii 30 de ani, a dus la oprirea terminalului Mina al-Fahal, sistand astfel exportul unei cantitati de 650.00 de barili pe zi.

insa ciclonul Gonu s-a temperat, indreptandu-se spre Iran in cursul diminetii de joi.

Pe langa problemele cauzate de sistarea livrarilor din Oman si de catre situatia tensionata din Nigeria si Iran, lucratorii braziliei ameninta cu declansarea unei greve de cinci zile, ce ar putea afecta productia staului brazilian, ce se ridica la doua milioane de barili pe zi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri