"BP se afla pe lista si planuim sa luam o decizie privind fezabilitatea acestui proiect la Marea Baltica cu ocazia urmatoarei sedinte a comitetului de administrare", a declarat directorul executiv adjunct al Gazprom, Alexander Medvedev, pentru Reuters.

"Conform deciziei luate cu aceasta ocazie, vom intensifica negocierile cu grupurile selectate", a adaugat acesta.

Gazprom nu a anuntat toate numele de pe lista potentialilor parteneri pentru administrarea unei uzine in regiunea Leningrad, pe care o construieste impreuna cu grupul PetroCanada.
in luna aprilie, seful proiectului, Alexander Krasnenkov, a declarat ca pe aceasta lista se regasesc o companie canadiana, una japoneza si una europeana.

Grupurile nipone Mitsui Co. si Mitsubishi Co., cel britanic BGGroup si cel ruso-britanic TNK-BP si-au exprimat interesul de a participa la acest proiect, conform unor surse.

Gazprom va controla 51% din acest proiect iar partenerii straini vor imparti restul de 49%, a anuntat compania. Conform unui studiu de investitii, proiectul va costa aproximativ 3,7 miliarde dolari, uzina urmand a avea o capacitate de 5 milioane tone pe gaze naturale lichefiate pe an.

Citeste si:

Medvedev a tinut sa asigure ca Gazprom nu intentioneaza sa cumpere grupurile britanice Centrica sau Scottish and Southern Energy, ale caror actiuni s-au apreciat luni pe fondul speculatiilor legate de o eventuala preluare.

Medvedev declarase la sfarsitul saptamanii trecute ca grupul pe care il reprezinta va semna un acord "in viitorul apropiat" pentru a-si extinde portofoliul de clienti in Marea Britanie, refuzand insa sa ofere alte detalii.

Oficialii Gazprom au negat luni ca au efectuat o oferta pentru preluarea Centrica sau Scottish and Southern Energy.

Gazprom, care este cel mai mare producator si furnizor de gaze naturale al Europei, acoperind, prin intermediul conductelor, aproximativ 25% din consumul european, nu produce insa agze naturale lichefiate, proces prin care gazele naturale, racite la temperaturi foarte scazute, pot fi transportate pe distante mult mai mari prin intermediul vaselor de transport.

Grupul Gazprom, care detine monopol al extractiei si productiei rusesti de gaze naturale, este cea mai mare companie producatoare de gaze naturale din lume, cu o valoare pe piata de 300 de miliarde de dolari.