Gigantul rusesc Gazprom a cerut, marti, guvernului, sa blocheze proiectul Exxon Mobil de a exporta gaze din zacamintele din apropierea insulei Sahalin catre China, ceea ce ar elimina ultima exceptie la monopolul pe care Gazprom il detine asupra exporturilor rusesti de gaze
Directorul adjunct al Gazprom, Alexander Ananenkov, a spus ca "este nevoie de gazul provenind de la Sahalin-1 pentru alimentarea Orientului indepartat rusesc, iar planul de a exporta 8 miliarde de metri cubi pe an catre China ar provoca o penurie pe piata interna", potrivit NewsIn.

"Cererea in cele patru regiuni din Orientul indepartat se ridica la peste 15 miliarde de metri cubi", a mai declarat Ananenkov, la o intalnire a consiliului pentru dezvoltarea economica a Orientului indepartat rusesc, prezidata de catre premierul Mihail Fradkov. "Credem ca este necesar sa se emita o directiva si Sahalin-1 sa fie vandut companiei Gazprom, pentru a putea sa livram gaze regiunilor rusesti si sa nu se exporte gazul, asa cum propune Exxon Mobil", a spus Ananenkov, citat de agentiile rusesti.

Gazprom construieste o strategie de export pentru Asia pe baza proiectului gigant Sahalin-2, situat pe coasta ruseasca a Pacificului, si invoca alimentarea pietei interne pentru a-si mentine dominatia in exporturi, o strategie aplicata deja pentru Europa, apreciaza Reuters.

Gazprom a preluat controlul asupra Sahalin-2 de la Royal Dutch Shell si partenerii japonezi ai acestei companii, care au fost constransi sa vanda proiectul dupa o campanie de critici din partea oficialilor rusi, care amenintau cu retragerea licentei, mai scrie Reuters.

Acordul a adus sub controlul Gazprom o mare uzina pentru producerea de gaz natural lichefiat, care este programata sa fie pusa in functiune anul viitor. Compania doreste sa dezvolte uzina pentru a alimenta piata de gaz lichefiat in dezvoltare rapida din Asia, insa inainte trebuie sa garanteze alimentarea optima a pietei interne.

Reprezentantii Gazprom au declarat, pentru Reuters, la inceputul acestei luni, ca poarta negocieri cu Exxon pentru cumpararea intregului volum de gaz produs pe Sahalin-1, proiect printre ai carui actionari se numara si Rosneft, companie controlata de statul rus, ONGC si un consortiu japonez, Sodeco. O sursa bancara a declarat ca Rosneft, un rival al Gazprom, ar dori sa-si mentina dreptul de a vinde gaz, chiar daca este produs in uzina de gaz lichefiat de la Sahalin-2, detinuta de Gazprom, scrie Reuters.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri