Planul italienilor de la Eni si al Gazprom, de a construi o conducta care sa transporte gaz rusesc spre Europa Occidentala ameninta proiectul Nabucco, prin care ar trebui sa se transporte gaz din Marea Caspica spre Europa, via Turcia, a declarat un oficial turc din domeniul energetic, citat de Reuters.
Decizia de a construi conducta pe sub Marea Neagra ridica posibilitatea ca monopolul rusesc al gazelor, Gazprom, sa nu se alature proiectului Nabucco, in valoare de 4,6 miliarde euro, detinut de un consortiu condus de OMV, din Austria, informeaza NewsIn.

O serie de acorduri pe care Rusia le-a semnat in acest an ameninta, de asemenea, telul Turciei, de a deveni un punct de tranzit important pentru livrarile de petrol si gaz din regiunea bogata a Marii Caspice si din cea central-asiatica spre Uniunea Europeana. "Proiectele de gaze naturale si de petrol sugerate de Rusia de la inceputul acestui an dauneaza proiectelor in care este implicata Turcia, cu toate ca tara nu vrea sa accepte asa ceva", a spus un reprezentant al Ministerului Energiei din Turcia, citat de Reuters.

"Avem nevoie de sustinerea Rusiei pentru a pune in aplicare proiectul Nabucco", a spus oficialul. Proiectul South Stream, de 900 de kilometri, dezvaluit de Gazprom si Eni la sfarsitul saptamanii trecute ar ajunge la tarmul Bulgariei, cu ramificatii catre Austria si Slovenia pe de-o parte si sudul Italiei pe de alta.

"O alta parte care se va bucura mai putin de acest anunt este reprezentata de autoritatile de control europene, ingrijorate de potentiala dominatie ruseasca asupra livrarilor de gaze catre Europa si companiile din consortiul care detine proiectul Nabucco, prin care ar trebui sa se aduca gaz din regiunea caspica, prin Turcia", a scris Citigroup intr-o nota de cercetare.

Comisia Europeana, pe de alta parte, a spus ca nu considera proiectul drept rival pentru Nabucco si a argumentat ca orice noua infrastructura este folositoare pentru asigurarea alimentarii cu energie pentru cele 27 de state membre ale blocului.

"Nu vedem nicio contradictie intre cele doua proiecte. Orice infrastructura care se potriveste acestei cereri este vazuta ca o dezvoltare pozitiva de catre Comisie", a spus un purtator de cuvant al executivului UE. Presedintele rus, Vladimir Putin, a adoptat, la sfarsitul saptamanii trecute, o atitudine similara, spunand, la un summit pe problema energiei de la Zagreb ca noul proiect va aduce o imbunatatire a aliemntarii cu energie a Europei.

Mai multe state europene si Turcia au lansat proiectul Nabucco intr-o incercare de a reduce dependenta de Rusia pentru gazele naturale. Acestea i-au cerut apoi companiei Gazprom sa se alature proiectului, recunoscand ca va fi greu sa finalizeze proiectul fara gazul rusesc.

Nabucco ar transporta gaz din Iran, Irak, regiunea caspica si, eventual, Rusia, prin Bulgaria, Romania si Ungaria spre Austria. NAbucco a fost, de asemenea, criticat pentru intarzieri si lipsa unei program convingator, precum si din cauza instabilitatii aparente a unora dintre statele implicate in proiect, in special Ungaria.

Purtatorul de cuvant sef al Gazprom, Serghei Kurpianov, declara, saptamana trecuta, ca grupul va continua sa lucreze cu Turcia la planul de livrare a gazului prin Turcia, catre Israel, prin conducta Blue Stream. Acesta a refuzat, insa, sa precizeze ce se va intampla, in acest caz, cu ideea de a extinde Blue Stream catre sud-estul Europei.

Premierul turc, Tayyip Erdogan si Putin au purtat negocieri cu ocazia summitului Organizatiei de Cooperare Economica a Marii Negre, desfasurat luni la Istanbul. Noile rute energetice au fost, potrivit, Reuters, in agenda pentru discutii. Rusia a semnat, in cursul acestui an, o intelegere cu Grecia si Bulgaria, pentru construirea unei conducte petroliere intre un port bulgar la Marea Neagra si Alexandroupolis, la tarmul grecesc al Marii Egee.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri