Dolarul s-a depreciat, joi, fata de euro si a urcat fata de yen, deoarece investitorii asteapta reactiile de dupa a doua zi a intalnirii de politica monetara a Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, informeaza NewsIn.
Previziunile arata ca banca centrala va pastra ratele dobanzilor la 5,25%, insa analistii asteapta indiciile despre politica monetara in viitor, date in declaratia bancii. Statisticile mai slabe din aceasta saptamana au determinat investitorii sa estimeze ca urmatoarea miscare a Fed in privinta ratelor va fi mai degraba o reducere a acestora decat o majorare, desi majoritatea se asteapta la o stagnare pana la sfarsitul anului, scrie Reuters.

Un raport al Departamentului de Comert arata ca economia americana s-a extins cu o rata anuala de 0,7% in primele trei luni ale anului, cea mai slaba crestere in peste patru ani, insa aceasta a avut un impact scazut asupra dolarului, inaintea anuntului Fed. Economistii au apreciat, anterior, rata de crestere la 0,8%.

"Produsul Intern Brut in SUA a fost, in mare, in concordanta cu estimarile, astfel ca impactul statisticilot asupra pietei valutare a fost minim, in asteptarea deznodamantului intalnirii Fed", a spus strategul sef pentru piata monetara de la ABN Amro din Chicago, Dustin Reid, care a adaugat ca nu au existat "surprize majore". In prima parte a sesiunii de joi, dolarul s-a apreciat cu 0,1%, pana la 123,04 yeni, stabilizandu-se dupa ce miercuri a atins cel mai scazut nivel al ultimelor doua saptamani, de 122,2, potrivit Reuters.

Euro a urcat cu 0,1% fata de dolar, pana la 1,3462 dolari si cu 0,2% fata de yen, pana la 165,66 yeni. Analistii dezbat o posibila schimbare a politicii Fed fata de inflatie, mai scrie Reuters.

"Credem ca Fed a renunta la afirmatia ca inflatia este ridicata, deoarece aceasta a scazut recent si previziunile sunt beningne, in concordanta cu previziunile bancii, astfel ca nu exista schimbari dramatice fata de declaratii", a spus seful pentru cercetarea pietei valutare de la Danske Markets din Copenhaga, Teis Knuthsen.

Aprecierea de trei zile consecutiv a yenului s-a oprit joi, deoarece o revigorare a pietelor de capital globale a calmat temerile referitoare la riscurile ridicate de pe piata ipotecara din SUA si i-a determinat pe investitori sa se imprumute in yeni pentru a finanta tranzactiile speculative.

Yenul s-a apreciat, in aceasta saptamana, de la cele mai scazute niveluri ale ultimilor ani, fata de valutele importante, deoarece apetitul pentru risc a fost scazut de scaderi pe pietele de capital, de cresterea volatilitatii globale si de ingrijorarile ca problemele de pe piata de credite americana s-ar putea extinde, scrie Reuters.

Dolarii australian si neo-zeelandez au urcat fata de yen, deoarece investitorii s-au reorientat catre tranzactii speculative, prin care se fac imprumuturi in monede cu randament scazut pentru a finanta investitii cu randament ridicat.

"Ne miscam in reactie fata de pietele globale, dupa fragilitatea din ultimele zile. Piata urmareste, in prezent, evolutia pietei de capital din SUA pentru a vedea daca se pot mentine castigurile. Exista intrebari referitoare la declaratia Fed", a spus seful cercetarilor pe piata monetara de la Mellon Bank, Ian Gunner.

Dolarul neo-zeelandez, moneda cu randament ridicat, s-a apreciat cel mai mult fata de yen, urcand cu 1,22%, pana la 94,55 yeni si se apropie de varful ultimilor 20 de ani atins saptamana trecuta.

Dolarul australian s-a apreciat cu 1,1%, pana la 104,07 yeni, recuperand din distanta fata de varful ultimilor 16 ani, atins tot saptamana trecuta, mai scrie Reuters.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri