Care dintre cele doua metrople este capitala financiara a lumii? Intr-un colt, campionul IPO-urilor si regele derivatelor, iar in celalalt colt se afla detinatorul titlului mondial la investitii bancare. Lupta e in desfasurare, si se asteapta noi lovituri.
Centrul financiar al Londrei are parte de cea mai mare dezvoltare de dupa al Doilea Razboi Mondial, cu o medie anuala de 100 miliarde de dolari investiti in capitalul britanic. Aceste fonduri provin din Europa Centrala si de Est, Rusia, China, India si ridica standardul de viata, preturile pe piata imobiliara si creaza un sentiment de siguranta in randul populatiei londoneze, potrivit publicatiei Money.cnn.com

In luna iunie a acestui an a avut loc intalnirea anuala a bancherilor unde, Gordon Brown – Prim Ministru al Marii Britanii, a sarbatorit victoria Londrei pentru organizarea Jocurilor Olimpice din 2012 in defavoarea New York-ului.

”Astazi, peste 40 % din actiunile mondiale, peste 30 % din valuta internationala este tranzactionata la LSE, mai mult dect la New York si Tokyo impreuna. Si in timp ce aceste doua orase se bazeaza pe pietele nationale si cele invecinate, Londra are o expunere de 80 % catre piata internatioanala”, a mai spus Brown.

Gazdele londoneze se asteapta la o noua „Era de Aur” pentru Londra in ringul financiar mondial.

De cealalalta parte, New York-ul este adancit intr-o zona neagra. Acest lucru a fost confirmat de catre Michael Bloomberg – primarul orasului si senatorul Charles Schumer care au observat slabiciuni, neintelegeri si reglementari incomode ale pietelor si care compromite viitorul acestui „nod” economic pe harta fluxurilor monetare internationale. Acest lucru se poate observa prin diminuarea IPO-urilor listate la NYSE, de la 12 in anul 2001, la 2 in anul 2006.

“Cum este posibil?”, se intreaba analistii financiari. In timp ce New York se preocupa de economia nesigura a Statelor Unite, Londra intra in ritmul extinderii economiei globale. O alta latura a acestei concurente este sistemul fiscal anglican care vine in ajutorul noilor investitori. In Anglia, companiile cu sediul central in afara statului sunt taxati doar pentru venitul dobandit pe teritoriul britanic. John Ross, analist financiar la LSE spune ca „va fi foarte greu pentru SUA sa reintre in joc” si a mai adaugat ca „New York are nevoie de o restructurare a sistemului politic si a sistemului de legi national”.

Londra a devenit un magnet pentru societatile europene care urmaresc sa-si creasca capitalizarea si un important centru financiar in Europa. Pe piata contractelor forward pe derivate, piata valutara si piata metalelor Londra a preluat conducerea la nivel international si se pregateste in cazul fondurilor de investitii de tip hedge si al achizitiilor de societati private – 21 % din fondurile acestor fonduri se orienteaza catre dezvoltarea a doua proiecte rezidentiale in apropierea Londrei, Mayfair si St.James.

Evolutia pietelor financiare internationale ridica, totusi, o bariera si in calea Londrei. Acest lucru s-a putut observa atunci cand compania olandeza de curierat - TNT, cu o valoare de piata de 17,4 miliarde dolari s-a delistat pe rand de la NYSE, respectiv LSE si a ales sa vina in ajutorul bursei din Amsterdam. In ultimii ani, numarul delistarilor de la bursa londoneza a ajuns la 200, circa 40 %, printre care se pot aminti nume grele precum Nestle, Nokia si care au avut acelasi motiv, intrarea pe piata autohtona.

Batalia dintre cele doua piete este inca departe de a se fii terminat. NYSE si Nasdaq urmaresc cu multa grija evolutia si eventual achizitia celorlalte piete europene rivale celei londoneze. Ele au fost ajutate de reglementarea CNVM americana in ce priveste Standardele Internationale de Raportare Financiara., care difera de Standardele Statelor Unite de Raportare Financiara aprobata prin decizia Sarbanes Oxley.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri