Aprecierea euro la cotatii record atat fata de dolar cat si fata de yenul japonez este improbabil sa opreasca Banca Centrala Europeana (BCE) sa urce si mai mult dobanda de politica monetara, in pofida criticilor politicienilor francezi si ale unor companii, sustin o serie de analisti citati de Reuters.
O moneda mai tare reduce de obicei presiunile inflationiste si cresterea economica, deoarece importurile sunt mai ieftine, iar exporturile mai putin competitive, iar aceasta ar fi situatia clasica in care o banca centrala ar putea sa isi relaxeze politica monetara mai mult decat ar face-o intr-o alta situatie.

Analistii si oficialii BCE spun insa ca slabirea dolarului si a yenului mascheaza o rata mai stabila de schimb a euro cu alti parteneri comerciali din Uniunea Europeana.

Mai mult decat atat, cererea solida din afara zonei euro ajuta multe afaceri sa se adapteze la aprecierea euro, iar economia zonei euro devine mai putin sensibila la oscilatiile de intarire a monedei.

"In analiza BCE nu exista nimic foarte ingrijorator", a spus un economist pentru zona euro al bancii de investitii Dresdner Kleinwort, Rainer Guntermann. "Aprecierea la care am asistat pana acum a fost treptata. Atata timp cat aprecierea este treptata, BCE nu trebuie sa se preocupe prea mult din cauza ei".

Totusi, economistii spun ca intarirea euro ar putea afecta momentul deciziilor de politica monetara, deoarece se inaspresc conditiile de pe piata financiara, nesiguranta creste, iar ratele dobanzii BCE se apropie de varful ciclului actual.

"Piata valutara internationala nu aduce argumente impotriva unei eventuale majorari a dobanzii cheie a BCE in septembrie, dar incepe sa sustina o pauza dupa acest moment", a spus Guntermann.

Euro s-a apreciat cu 14% fata de dolar si cu 18% fata de yen incepand din ianuarie 2006.

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a solicitat ca ministrii de finante din zona euro sa isi asume un rol mai activ in gestionarea cursului euro, iar constructorul francez de automobile Peugeot Citroen este de parere ca intarirea euro reprezinta "un handicap foarte sever".

Oficialii celei mai mari asociatii de angajatori din Europa, BusinessEurope, sustin ca euro nu este un motiv serios de ingrijorare.
Un motiv pentru care BCE este relativ calma il reprezinta faptul ca euro a fost destul de stabil fata de lira sterlina si fata de valutele din estul Europei.

Membrii Uniunii Europene care nu sunt si membrii ai zonei euro genereaza peste un sfert din exporturile zonei euro, fata de 15% cat reprezinta exporturile in Statele Unite ale Americii si 3% cele in Japonia. Pe baza comerciala, euro s-a apreciat cu doar 7% din ianuarie 2006.

"BCE a precizat intotdeauna ca mai important este indicele pentru cursul valutar raportat la comert fata de raportul euro/dolar", a spus economistul de la CIBC World Markets, Audrey Childe-Freeman.

Cererea mai puternica in afara si in interiorul zonei euro este un alt motiv pentru care ingrijorarea starnita intarirea euro a scazut fata de 2004, cand indicele pentru schimburile comerciale se afla la un nivel similar.

Economistul-sef al Business Europe, Jean-Paul Mingasson, sustine ca intarirea cererii externe va fi mai importanta pentru companii fata de nivelul euro. O pondere mai mare a partilor importate din produsele finale exportate de zona euro a neutralizat, de asemenea, o parte a intaririi monedei europene.

Economistul-sef pentru Europa de la Royal Bank of Scotland, Jacques Cailloux, a spus ca exporturile zonei euro sunt mai sensibile fata de cerere decat cursul valutar si ca o economie globala puternica a mascat impactul cresterii euro. Masurile luate de companii pentru protectia impotriva fluctuatiilor cursului valutar ar putea sa diminueze impactul pe termen scurt al miscarilor monedei europene.

"Oamenii sunt de acord ca schimbarile efective ale cursului valutar au avut un impact redus asupra zonei euro pana in prezent. Parerile s-ar schimba dramatic daca evolutia cresterii globale s-ar inversa", a mai spus acesta. Estimarile analistilor referitoare la impactul aprecierii euro variaza. Cailloux estimeaza ca pentru fiecare crestere de 10% a cursului valutar, cresterea in zona euro scade cu 0,5% in decurs de un an iar inflatia coboara cu 0,3%.

Guntermann a apreciat cu o crestere de 10% a cursului valutar este echivalenta cu o crestere de 1% a ratelor doibanzilor, in timp ce Childe-Freeman a spus ca o crestere estimata la 2% in acest an a cursului valutar echivaleaza cu o majorare de 0,25% a ratelor dobanzilor.

Membrul boardului executiv al BCE, Juergen Stark, a criticat incercarile de coordonare a miscarilor cursului valutar cu majorarile ratelor dobanzilor, insa a precizat recent ca, in urmatorii doi sau trei ani, o crestere de 5% a euro va reduce cresterea economica, dar si inflatia cu 0,1%.
Analistii estimeaza ca aprecierea euro in ultima luna nu va impiedica BCE sa majoreze ratele dobanzilor de la 4% la 4,25% in septembrie sau octombrie, asa cum a semnalat presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, la inceputul acestei luni.

Cu toate ca inflatia a fost in concordanta cu tintele BCE incepand cu septembrie anul trecut, banca se teme ca inflatia ar putea creste semnificativ in cursul acestui an. Riscurile de crestere a preturilor vin dinspre pietele restranse ale muncii, capacitatea de productie si pretul petrolului.

Insa nesiguranta fata de impactul pe care un euro puternic il va avea asupra cresterii si inflatiei, precum si riscul ca a noua apreciere a euro va urca ratele dobanzilor ar putea determina BCE sa fie mai prudenta fata de inasprirea politicii monetare in acest an.

"Faptul ca volatilitatea a crescut intuneca previziunile pentru evaluarile BCE si acumuleaza riscuri de franare a cresterii economice. Prin urmare, vor dori sa fie mai prudenti. In momente de nesiguranta, BCE nu vrea sa alimenteze aceasta stare", a concluzionat analistul Royal Bank of Scotland.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri