Profitul net, dupa plata intereselor minoritare, al Erste Bank a urcat in primul semestru cu 25,1% fata de perioada similara din 2006, pana la 566,0 milioane euro, sustinut de o contributie imbunatatita a BCR.
Profitul net din primul semestru al anului trecut a fost de 452,6 milioane euro. Fara a adauga si contributia Bancii Comerciale Romane, profitul net al Erste ar fi urcat cu 5,9%, pana la 479,3 milioane euro, au precizat reprezentantii Erste.

Analistii de la banca de investitii Wood estimau ca piata financiara se astepta la un profit net de 569 milioane euro si avertizau ca, separat de operatiunile romanesti ale grupului austriac, calitatea castigurilor si controlul costurilor au fost principalele informatii din rezultatele financiare care vor interesa investitorii.

"Profitul net dupa plata intereselor minoritare, in valoare de 263,9 euro pentru al doilea trimestru al lui 2007 subliniaza puterea companiei noastre de a genera venituri," a comentat Andreas Treichl, CEO-ul Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG. Acelasi comentariu este valabil si pentru rezultatele corespunzatoare primei jumatati a anului, care au atins 566,0 milioane euro.

„In special Banca Comerciala Romana, care si-a imbunatatit contributia in al doilea trimestru al lui 2007, ajungand la 56,8 milioane euro (primul trimestru al lui 2007 - 44,3 milioane euro) demonstreaza ca am luat masurile potrivite in primul trimestru. Aceasta afirmatie este sustinuta si de imbunatatirea marjelor nete de dobanda, de cresterea veniturilor din taxe si comisioane, de veniturile nete din dobanzi de asemenea mai ridicate, cat si de cererile pentru imprumuturi in segmentul de retail, care cresc lunar. Dar mult mai important: toate aceste aspecte ne conving ca vom reusi sa atingem ambitioasele obiective pe care ni le-am fixat", a continuat Treichl.

Veniturile din activitate s-au marit in primul semestru cu 28,4%, de la 2,33 miliarde euro pana la 2,99 miliarde euro, pe fondul cresterii veniturilor din dobanzi si comisioane cu 25,4%, respectiv 26,8%, si in paralel cu un salt al cheltuielilor administrative generale (28%). Excluzand BCR, veniturile din activitate ar fi urcat cu 9,6%, pana la 2,5 miliarde euro).

In primul semestru al anului, profitul inainte de impozitare a crescut cu 26,8% fata de perioada similara din 2006, de la 711,9 milioane euro la 902,9 milioane euro. Excluzand BCR profitul brut ar fi urcat cu 5,8% la 753,4 milioane euro).

Raportul cheltuieli/venituri a crescut usor de la 59,5% in anul financiar 2006, la 59,9%. Rentabilitatea capitalului propriu a crescut de la 13,8% (ROE raportat: 13,7%) in anul financiar 2006 pana la 14,4% (ROE raportat: 13,8%).Valoarea totala a activelor a crescut cu 8,6% fata de sfarsitul anului trecut, de la 181,7 miliarde euro la 197,4 miliarde euro.Venitul per actiune a crescut de la 1,54 euro la 1,89 euro (venit pe actiune raportat: 1,82 euro), a precizat Erste.

“Datorita situatiei bune a veniturilor din activitate la nivelul intregului grup, precum si datorita ponderarii cresterii cheltuielilor, conform estimarilor, nu ne-am modificat obiectivele pentru 2007: in continuare ne propunem sa obtinem o crestere a profitului net dupa plata intereselor minoritare de cel putin 25%",a explicat Treichl.

Pe baza unei cresterii medii a profitului net de cel putin 20% pe an, raportul cheltuieli/venituri ar trebui sa se situeze sub 55% pana in 2009, in timp ce rentabilitatea capitalului propriu, care a scazut semnificativ in anul anterior ca urmare a majorarii de capital, ar trebui sa atinga din nou un nivel de 18 pana la 20%.

"Desi actiunile Erste Bank s-au depreciat la Bursa din Viena, cu aproape 7%, sub evolutia altor titluri financiare, pe termen lung isi pastreaza atractivitatea pentru investitori", a mentionat analistul Jiri Stanik de la Wood. Titlurile Erste Bank se tranzactioneaza la Bursa din Viena la o cotatie de 54 euro, dand grupului financiar austriac o valoare de piata de aproximativ 23,3 miliarde euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri