Deprecierea din ultima vreme a dolarului fata de lira turceasca a incurajat importurile de lingouri ale Turciei pana la un nivel record in iulie, traderii si bijutierii sustin insa ca aceasta tendinta este probabil trecatoare, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Turcia a importat in iulie cea mai mare cantitate de aur achizitionata vreodata in decurs de o luna, 45,7 tone, de peste patru ori mai mult fata de aceeasi luna de anul trecut.

Un dolar mai slab ieftineste aurul pentru posesorii de moneda locala si ii determina pe investitori sa renunte la pozitiile pentru dolar/lira turceasca si sa cumpere aur.

"Oamenii au inceput sa cumpere aur, din cauza deprecierii recente a dolarului fata de lira turceasca. Cumpararea de monede a crescut si datorita nuntilor", a declarat intr-un interviu recent Serafettin Ince, dealer al companiei Aycan Gold & Forex din Istanbul, citat de Reuters.
"In august insa cererea va scadea", a adaugat Ince.

Ieftinirea aurului pe pietele internationale si sezonul nuntilor au contribuit la accentuarea cererii, dar analistii estimeaza ca inspre toamna va scadea cererea, o data cu inceputul lunii sfinte musulmane a Ramadanului.

"Sezonul nuntilor a incurajat cererea fizica. Acum insa ca dolarul a recuperat din pierderi, cererea a inceput deja sa scada", a subliniat un trader de aur din Istanbul. Monedele de aur si bijuteriile sunt daruri traditionale la nuntile turcesti.

Lira turceasca s-a apreciat masiv fata de dolar in ultimele luni si a atins la data de 23 iulie cotatia maxima a ultimilor sase ani, in contextul in care alegerile au fost castigate decisiv de partidul AK.

Ultima cotatie a lirei turcesti fata de dolar a fost de 1,2800 lire turcesti/dolar, dupa ce s-a depreciat saptamana trecuta pana la 1,3100 lire turcesti/dolar, comparativ cu recordul de 1,2455 lire turcesti/dolar inregistrat in iulie.

Comerciantii au spus ca pretul aurului a crescut in iulie cu 7-8 dolari peste cotatia contractelor la termen pentru aur de pe pietele internationale, ceea ce este un semn al cererii interne puternice, dar acum si aceste preturi au scazut.

"Castigurile s-au pierdut deja. Pretul aurului pe piata turceasca este acum cu doar 1-2 dolari peste cotatia aurului pe plan international", a adaugat Ince.

Cotatia spot a aurului a atins un maxim de 683 dolari/uncie in iulie, dar a oscilat in medie intre 655 si 666 dolari/uncie in restul lunii.
Preturile aurului se situeaza la nivelul de 674,10 dolari/uncie, cu 6% mai mult fata de cotatia inregistrata la inceputul anului, dar cu mai mult de 50 de dolari sub cotatia maxima a ultimilor 26 de ani, de 730 dolari/uncie, atinsa in mai 2006.

Importurile de aur ale Turciei au atins nivelul record de 270 de tone in 2005, dar au scazut in 2006 la doar 192 de tone, in contextul in care preturile volatile ale aurului pe pietele internationale au scazut cererea. In primele sapte luni din 2007 Turcia a importat 150 de tone de aur.
Bijutierii si comerciantii se asteapta ca Ramadanul sa aiba un impact de scadere a cererii de aur in septembrie, in contextul in care activitatea economica incetineste.

"Piata interna a fost foarte activa in timpul ultimelor luni. Avem o vara mai buna in 2007 din acest punct de vedere", a spus Mehmet Yagli, directorul pentru importuri si exporturi al unuia dintre principalii bijutieri din Turcia, Atasay. "In timpul Ramadanului insa activitatea de pe piata interna va incetini semnificativ", a adaugat acesta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri