"Cred ca reactia bancilor centrale de a furniza lichiditate, de a injecta bani pe termen scurt in piete, a fost o masura adecvata in contextul lipsei de lichiditate printre participanti", a declarat Rato reporterilor aflati in capitala mozambicana Maputo.

"Din cate intelegem, va exista un anumit impact asupra cresterii economice, dar consideram ca perspectivele pentru economia lumii sunt bune", a adaugat seful FMI.

Pietele internationale au fost afectate in ultimele luni de temeri legate de instabilitate financiara, ca urmare a turbulentelor generate de problemele din piata americana a creditelor ipotecare cu grad mare de risc.

Bancile centrale au injectat miliarde de dolari in sistemul financiar ca sa ajute la calmarea temerilor si sa creasca lichiditatea din piete, iar Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, a redus cu 0,5% rata de refinantare, la care se imprumuta bancile de la banca centrala.

Rato, care se afla in Mozambic cu ocazia unei reuniuni a African Consultative Group, a sugerat ca ar fi posibila o revenire a riscurilor.

"In prezent, in ceea ce priveste implicatiile crizei asupra cresterii si stabilitatii macroeconomice, consideram ca atat bancile centrale cat si FMI trebuie sa monitorizeze cu atentie circumstantele", a spus Rato.