New Delhi si Tokyo intentioneaza sa semneze un parteneriat economic pana la sfarsitul anului, a promis miercuri primul ministru japonez Shinzo Abe, aflat in vizita in India pentru a intari legaturile politice si economice in fata rivalului chinez, relateaza AFP, citat de NewsIn.
Cele doua puteri asiatice doresc de asemenea sa tripleze nivelul schimburilor comerciale in urmatorii trei ani pana la 20 de miliarde dolari pe an, fata de nivelul actual, de 6-8 miliarde dolari pe an.

In fata parlamentului indian, Shinzo Abe a pledat pentru "un acord de parteneriat complet intre Japonia si India, de un inalt nivel calitativ, care ar fi un adevarat exemplu pentru lumea intreaga".

Acompaniat de 200 de oameni de afaceri, seful guvernului nipon se afla in vizita in India de marti pana joi, informeaza AFP.

Confruntate cu cresterea puterii chineze, cele doua democratii asiatice doresc sa finalizeze acest "parteneriat strategic", anuntat in decembrie cu ocazia vizitei primului ministru indian Manmohan Singh la Tokyo.

"Centrul activitatii economice s-a deplasat dinspre Oceanul Atlantic spre Oceanul Indian si Marea Chinei", a constatat ministrul indian al comertului, Kamal Nath.

Inaltii responsabili vor discuta si despre proiecte de investitii de miliarde de dolari si de acordul indo-american de cooperare in domeniul activitatii nucleare civile, care a declansat o criza politica la New Dehli.

In privinta acestui ultim punct, Japonia, care este ingrijorata de proliferarea nucleara, a confirmat ca va aborda o politica prudenta.

Conform presei, Tokyo va debloca aproximativ 30 miliarde dolari drept imprumuturi pentru a finanta un proiect gigant de 90 miliarde dolari, destinat crearii unui coridor industrial intre New Dehli si Bombay.

Ministrul adjunct japonez pentru comert, Masakazu Toyoda, a confirmat ca Japonia lucreaza la acest dosar, fara a oferi informatii despre costurile proiectului, informeaza AFP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri