Analistii si-au revizuit in crestere estimarile pentru pretul petrolului in acest an si in urmatorul, deoarece limitarea ofertei de produse energetice la nivel international ar putea contracara temperarea cresterii economice in Statelor Unite, arata un sondaj publicat de Reuters.
Sondajul lunar efectuat de Reuters in randul a 35 de analisti estimeaza pretul titeiului american din contractele la termen pentru acest an la aproximativ 64,90 dolari/baril, cu 20 de centi mai mult decat in sondajul din luna precedenta.

Analistii estimeaza pretul titeiului Brent la 66,30 dolari/baril, cu un cent mai putin decat la sondajul din iulie, anunta NewsIn.

"Principalul factor stimulant este indiferenta OPEC-ului fata de cererea mai ridicata si de previziunile de franare a cresterii productiei din afara OPEC", arata o nota de cercetare a Energy SecurityAnalysis (ESAI).

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este supusa unei presiuni tot mai mari din partea statelor consumatoare pentru a mari productia la intalnirea de la Viena de luna viitoare. Grupul a hotarat anul trecut sa reduca productia de petrol cu 1,7 milioane de barili pe zi.

Preturile au scazut dupa atingerea valorii maxime de 78,77 dolari/baril, in data de 1 august, dar se mentin in jurul valorii de 70 dolari/baril.

Vanzarile recente de petrol au fost provocate de faptul ca investitorii au parasit plasamentele riscante de teama unei crize globale a creditelor.

Analistii raman convinsi ca principalele reguli ale pietei vor mentine pretul petrolului ridicat, chiar daca problemele pietei creditelor ipotecare reusesc sa incetineasca economia americana.

"Situatia dificila a petrolului se datoreaza mai mult factorilor ofertei decat celor ai cererii, iar cresterea cererii de energie se datoreaza economiilor emergente, sugerand ca ar fi necesara o incetinire a ritmului de productie la nivel mondial pentru a exista un impact semnificativ asupra cererii de petrol", arata raportul saptamanal al departamentului de cercerare pe piata marfurilor de la Goldman Sachs.
Analistii au avertizat de asemenea ca un uragan sau o iarna extrem de rece ar putea urca preturile la un nivel record.

"Daca iarna va fi dura sau mai aspra decat anul trecut, consumul crescut de combustibili pentru incalzire ar putea forta rafinariile sa creasca productia, ceea ce ar pune o mai mare presiune pe stocurile de titei, care probabil vor fi scazute", precizeaza ESAI.

Estimarea medie a analistilor privind pretul titeiului tranzactionat pe piata americana se situeaza la 64,79 dolari/baril, in crestere cu 48 de centi fata de sondajul precedent. Pretul barilului Brent din Marea Nordului a fost estimat la 65,15 dolari.

In previziunile pe termen mediu, analistii estimeaza pentru anul 2010 un pret mediu al petrolului american de 57,59 dolari/baril si un pret al titeiului Brent de 55,41 dolari/baril.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri