Administratia Bush a criticat in termeni duri politica monetara a Chinei, sustinand ca aceasta bulverseaza economia mondiala si a avertizat autoritatile de la Beijing ca SUA ar putea lua masuri impotriva exporturilor de produse din China, scrie Reuters.

Avertismentul fara precedent al Washingtonului, care aproape ca a acuzat China de manipulare valutara, are la baza si un protest al manufacturierilor americani, care sustin ca Beijingul a subevaluat, in mod artificial, rata de schimb valutar, cu scopul de a ieftini exporturile in SUA. Trezoreria americana a avertizat ca mentinerea unei rate de schimb yuan/dolar la o cota fixa ar putea avea repercusiuni negative asupra economiei Chinei, deci si la nivel global.

Actualele politici valutare ale Chinei sunt nerealiste si pot afecta economia Chinei, partenerii sai comerciali, cu efecte negative asupra cresterii economice globale, se arata intr-un raport al Trezoreriei americane, prezentat marti in Congres.

In ciuda tonului dur al Administratiei americane, congresmenii liberali si democrati deopotriva au cerut impunerea unor sanctiuni concrete asupra Chinei, cum ar fi taxe mai mari pe exporturi - de pana la 27,5% -, daca yuanul va fi mentinut la nivelul de 8,28 fata de dolar.

Masura nu este, evident, pe placul chinezilor, deoarece cresterea yuan-ului ar scumpi automat exporturile lor pe pietele straine.

Totusi, analistii economici sustin ca si o reactie pozitiva a Chinei tot nu ar avea un efect vizibil, imediat, asupra uriasului dezechilibru comercial al Americii in raport cu China.

Deficitul comercial al SUA cu China a atins anul trecut 124,9 miliarde de dolari, o valoare mai mare decat in raport cu alte tari sau cu toata Uniunea Europeana la un loc.

Dincolo de disconfortul economic provocat de politica valutara a Beijingului, SUA se tem sa nu piarda sprijinul Chinei in chestiunea nord-coreeana, intr-un moment in care Phenian-ul isi trambiteaza ambitiile nucleare.

Ambasada Chinei la Washington nu a comentat ieri mesajul administratiei americane, dar lideri chinezi declarasera luni ca politica valutara este o chestiune care tine de suveranitate si au subliniat ca Beijingul refuza categoric orice presiune externa pentru schimbarea deciziilor sale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri