Banca germana Landesbank Baden-Wuerttemberg, sustinuta de stat, a acceptat la sfarsitul saptamanii trecute sa cumpere grupul bancar SachsenLB, profund afectat de recenta criza a creditelor ipotecare din Statele Unite ale Americii, care s-a exins si pe piata europeana, relateaza Reuters, citat de NewsIn.
Ca parte a vanzarii negociate in weekend, LBBW va efectua imediat o injectie de capital de 250 milioane euro pentru a oferi stabilitate grupului SachsenLB, care a fost afectat in aceasta luna din cauza investitiilor pe piata creditelor ipotecare cu grad ridicat de risc din Statele Unite ale Americii.

LBBW va plati si detinatorilor grupului SachsenLB, statul german al Saxoniei si o serie de banci regionale, suma de cel putin 300 milioane euro in numerar si actiuni, pretul final urmand sa fie stabilit la sfarsitul anului, inainte ca LBBW sa preia controlului grupului in 2008.

"Cine altcineva in afara de noi ar fi putut sa faca acest lucru?", a declarat premierul statului Baden-Wuerttemberg, Guenther Oettinger, despre aceasta operatiune de salvare condusa de LBBW, cea mai mare banca regionala a Germaniei.

Oettinger a precizat ca aceasta decizie face parte din planul de consolidare a bancilor regionale, detinute in parte de sutele de banci de economii din regiune.

Analistii bancari au declarat ca procesul de consolidare al grupurilor bancare de stat ar putea spori eficienta si economiile, permitandu-le acestora sa concureze cu rivalii listati de dimensiuni mai mari precum Comemrzbank sau Deutsche Bank.

Sporirea profitabilitatii diviziei de baza a acestor banci ar putea insemna ca acestea nu vor mai incerca sa obtina profituri din operatiuni precum cele in care s-a implicat banca Sachsen LB.

Germania a fost nevoita sa suporte cele mai mari pierderi din Europa cauzate de criza creditelor din SUA.

Proprietarii SachsenLB nu au mai avut alta optiune decat sa caute o solutie rapida pentru a rezolva propriile probleme, dupa ce una dintre diviziile sale a necesitat un credit de 17 miliarde euro de la un grup de banci germane, pentru ca la scurt timp sa urmeze noi probleme, cauzate de a doua divizie cu expunere la aceasta piata.

SachsenLB va deveni o subsidiara a LBBW, iar grupul LBBW si-a rezervat dreptul de a renunta la preluare in cazul in care expunerea si pierderile ar fi mult mai mari decat cele estimate.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri