Pretul titeiului vandut pe piata americana ar putea urca pana la aproape 90 dolari/baril pana in decembrie, daca dolarul continua sa se deprecieze, a spus un oficial iranian din sectorul petrolier, potrivit Reuters, care citeaza pagina de internet a radioteleviziunii iraniene de stat IRIB.

"Daca dolarul continua sa se deprecieze, pretul petrolului West Texas Intermediate (WTI) va urca pana la aproape 90 dolari/baril in trei luni", a spus directorul pentru afaceri internationale al companiei petroliere iraniene de stat, Hojjatollah Ghanimifard.

West Texas Intermediate (WTI) reprezinta un grad de referinta pentru petrolul vandut pe piata americana, scrie Reuters.

Titeiul WTI s-a ieftinit vineri cu 1,22 dolari/baril, pana la cotatia de 81,66 dolari/baril, in contextul in care investitorii si-au marcat profitul obtinut in urma scumpirii petrolului pana la niveluri record si a ingrijorarii legate de o posibila incetinire a cresterii economice a Statelor Unite.

Ghanimifard a spus ca scumpirea recenta a petrolului nu are nicio legatura cu oferta de titei de pe pietele internationale.

"Majorarea pretului titeiului nu este legata de cantitatea furnizata. Caderea dolarului fata de euro este insa unul dintre principalele motive care au determinat scumpirea petrolului", a spus seful pentru afaceri internationale al companiei petoliere iraniene de stat, National Iranian Oil Company (NIOC).

Un sondaj al analistilor efectuat de Reuters a aratat la mijlocul saptamanii trecute ca furnizarea limitata de titei, corelata cu accentuarea cererii de pe pietele internationale si cu deprecierea dolarului, va duce in 2008 la o majorare record a pretului petrolului.

Analistii si-au revizuit in crestere estimarea pentru pretul mediu al titeiului american in 2008 pana la 67 dolari/baril, deoarece majoritatea specialistilor cred ca scumpirea se va prelungi. Estimarea o depaseste pe cea din 2006, de 66,24 dolari/baril.

Analistii anticipeaza ca pretul petrolului va inregistra un maxim in 2008, dupa care pretul mediu al titeiului va cobori pana la 62,74 dolari/baril in 2009 si respectiv 59,41 dolari/baril in 2010.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri