Producatorul european de aeronave Airbus a livrat ieri, cu o intarziere de 18 luni, primul exemplar al modelului A380, cel mai mare avion de linie din istorie, firmei Singapore Airlines, la Toulouse, unde se afla sediul companiei europene, relateaza NewsIn.
Acest eveniment, care a marcat sfarsitul perioadei caracterizate prin probleme industriale, intervine in plin scandal de trafic cu informatii privilegiate in care este implicata compania-mama a Airbus, EADS, scandal legat direct de dificultatile cu care a fost confruntat grupul european in procesul de fabricatie al modelului A380.

La ceremonia de lansare, aeronava a rulat pe pista, in fata a proximativ 600 de persoane, salariati ai Airbus, ai companiei Singapore Airlines si a jurnalistilor, insa nu va decola, informeaza AFP.

Aeronava va decola in ziua urmatoare catre Singapore, de unde va efectua primul sau zbor comercial, la data de 25 octombrie, catre Sydney.

Locurile pentru primul zbor al aeronavei au fost scoase la licitatie pe site-ul eBay, fiind vandute pentru un total de 1,3 milioane dolari, suma varsata in conturile unei organizatii caritabile.

Livrarea acestui model de aeronava a fost intarziata din cauza problemelor industriale, mai ales in ceea ce priveste instalarea cablurilor electrice.
Menit a contesta suprematia aeronavei 747 produse de grupul american Boeing (care a fost singurul avion gigant prezent pe piata incepand cu anul 1970), avionul A380 va putea transporta 525 de pasageri in versiunea standard si pana la 853 de persoane in cazul optiunii charter.

Momentan Airbus contabilizeaza 189 de comenzi ferme venite din partea unui numar de 16 clienti, proveniti mai ales din regiunea Golfului Persic, Asiei si Europei.

Cheltuielile legate de intirzierile de productie ale modelului A380 au redus performantele financiare ale Airbus cu 2,5 miliarde euro in 2006, grupul inregistrand o pierdere de 572 milioane euro anul trecut.

Factura totala a crizei ar putea depasi nivelul de sase miliarde euro pana in 2010, relateaza AFP.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri