Premiul Nobel pentru economie a fost primit de trei americani - Leonid Hurwicz, Eric Maskin si Roger Myerson - pentru lucrarile legate de teoria conceptiei mecanismelor, a anuntat comitetul Nobel.
Leonid Hurwicz, care devine, la varsta de 90 de ani, cel mai batran laureat al premiului Nobel din istorie, Eric Maskin si Roger Myerson vor imparti in mod egal cecul de 10 milioane de coroane (1,08 milioane de euro).

"Aceasta teorie ne permite sa distingem situatiile in care pietele functioneaza bine de cele in care pietele functioneaza prost", a afirmat Comitetul Nobel. "Ea a permis economistilor sa identifice mecanismele de schimb eficiente, modele de regularizare si procedurile electorale", a explicat academia.

In prezent, aceasta teorie joaca un rol major in numeroase sectoare ale economiei si stiintelor politice, a adaugat comitetul, potrivit NewsIn.

Ce mecanisme comerciale vor permite obtinerea celor mai mari castiguri? Ce mecanisme vor optimiza castigurile asteptate de vanzator? Ce sisteme de asigurari vor furniza cele mai bune acoperiri ale riscurilor, fara a incita la o utilizare defectuoasa? Care este cel mai bun mecanism pentru a atinge un anumit obiectiv, ca alocatiile sociale sau un beneficiu privat? Acestea sunt o parte dintre intrebarile la care ar trebui sa raspunda teoria initiata de Hurwicz si completata de Maskin si Myerson.

Juriul a amintit ca teoria economica traditionala se bazeaza pe premisa unei lumi ideale in care pietele sunt eficiente in proportie de 100%. In realitate, concurenta nu este complet libera, consumatorii nu sunt perfect informati, iar consumul genereaza costuri sociale si beneficii. In paralel, numeroase operatiuni se deruleaza in cadrul unor companii sau intre grupuri de interese sau guverne, iar marele public nu are acces la aceste informatii.

Teoria conceptiei mecanismelor reprezinta un subansamblu al teoriei jocului, care este aplicabila in numeroase arii economice.

Ca exemplu, este vorba de conceperea unor mecanisme care sa asigure, in cazul unor licitatii pentru frecvente de telefonie mobila sau pentru frecvente radio, distributia echitabila in functie de interesele fiecarui participant. Acesta ar putea fi si un model vizand sa ii asigure atat vanzatorului, cat si cumparatorului, cel mai bun pret in cadrul unei tranzactii.

Leonid Hurwicz, nascut in 21 august 1917 la Moscova, este profesor emerit de economie ale universitatii din Minnesota. Eric Maskin, nascut in 12 decembrie 1950 la New York, preda la Institutul de Studii Avansate de la Princeton, iar Roger Myerson, nascut in 29 martie 1951, este profesor la universitatea din Chicago.

Anul trecut Nobelul pentru economie a fost acordat americanului Edmund S. Phelps pentru cercetarile legate de arbitrajele dintre termenul scurt si lung al politicilor macroeconomice.

Atribuirea premiului pentru economie inchide seria premiilor Nobel pe 2007.

Premiul Nobel pentru economie este singurul dintre cele sase premii (pentru pace, literatura, medicina, chimie, fizica si economie) care nu a fost prevazut de inventatorul si omul de afaceri sudez Alfred Nobel in testamentul sau. El a fost creat in 1968 de Banca Centrala a Suediei pentru a-i aduce un omagiu. Premiul a fost decernat pentru prima data in 1969, in timp ce celelalte au fost acordate din 1901.
Laureatii vor primi din mainile regelui Suediei, in 10 decembrie, la Stockholm, o medalie de aur, o diploma si cecul care poate fi impartit, pentru fiecare categorie, intre trei castigatori.

Premiul Nobel pentru pace, care a fost acordat anul acesta fostului vicepresedinte american Al Gore si grupului ONU pentru probleme climatice (GIEC) va fi decernat in aceeasi zi, la Oslo.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri