Pretul titeiului a scazut luni sub nivelul de 88 de dolari barilul, pietele financiare inregistrand scaderi considerabile din cauza unor noi ingrijorari cu privire la stabilitatea economiei Statelor Unite ale Americii, informeaza Reuters.
La ora 08:50 GMT, petrolul tranzactionat pe piata din SUA a scazut cu un dolar, ajungand la valoarea de 87,60 de dolari barilul, continuand sa se situeze sub recordul istoric de 90,07 dolari/baril, inregistrat vineri.

Petroulul Brent a scazut cu 89 de centi, la valoarea de 82,90 de dolari barilul.

Dolarul american s-a depreciat pana la un nivel record iar bursele din Asia au suferit cea mai mare cadere in ultimele luni din cauza anuntarii unor rezultate financiare sub asteptari. Investitorii din Europa nu au inregistrat nici ei rezultate pozitive, indicele FTS Eurofirst 300 scazand cu 1,44%.

Petrolul a crescut pe piata americana cu peste 10%, incepand cu data de 8 octombrie, apropiindu-se de pretul record ajustat la inflatie de 101,70 de dolari barilul, inregistrat in aprilie 1980, la un an dupa Revolutia iraniana.

Deprecierea dolarului american si costurile ridicate la energia electrica au dus la noi ingrijorari privind stabilitatea economiei din SUA, deja afectata de criza creditelor ipotecare.

In ciuda inregistrarii de vineri a unui nou record istoric in ceea ce priveste pretul petrolului, analistii au declarat ca tensiunile dintre Turcia si rebelii kurzi din nordul Irakului vor continua sa alimenteze o crestere a preturilor la titei.

Ministrul kuweitian al petrolului a declarat luni ca geopolitica actuala si nivelul redus al capacitatii de rafinare au fost motivele ce au stat la baza majorarii preturilor la petrol la nivel global, afirmand ca majorarea productiei cu 500.000 de barili pe zi de catre membrii Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol va influenta in mod pozitiv piata.

"Consideram ca o majorarea productiei cu 500.000 de barili pe zi va avea un impact pozitiv asupra preturilor la petrol", a declarat in cadrul unei conferinte de presa pe problema petrolului, ministrul Mohammad al-Olaim.

"Este in interesul nostru ca pretul sa fie accesibil consumatorilor si producatorilor".

Stirile potrivit carora negociarorul sef al iranului pe probleme nucleare a demisionat, au dat nastere unor noi ingrijorari privind instabilitatea in Orientul Mijlociu.

Analistii au declarat ca persoana numita a-l inlocui pe Ali Larijani ar putea avea o atitudine mult mai dura fata de Occident in ceea ce priveste ambitiile atomice ale Teheranului.








Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri