Pretul petrolului ar fi depasit deja 120 dolari/baril, daca nu ar fi existat Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC), care sa amortizeze scumpirile prin majorarea productiei, a declarat marti un oficial nigerian, citat de Reuters.

Rilwanu Lukman, care este de multa vreme secretar general al OPEC si acum detine functia de consilier onorific pe probleme de energie al presedintelui Nigeriei, a mai criticat intentia Congresului Statelor Unite de a da in judecata OPEC pentru preturile foarte mari, potrivit NewsIn.

"Daca OPEC nu ar exista, preturile ar creste la 100-120 dolari/baril sau chiar mai mult", a spus acesta.
Senatul american a aprobat in iunie un plan prin care guvernul federal ar avea dreptul sa intenteze actiuni legale impotriva OPEC pentru manipularea preturilor, insa presedintele american a amenintat ca va interzice prin veto aceasta masura.

"Este dreptul statelor membre OPEC sa actioneze pentru a-si proteja interesele in cazul in care acest proiect devine lege", a mai spus Lukman.

Grupul exportatorilor de petrol, care controleaza aproximativ o treime din petrolul mondial, a decis luna trecuta sa majoreze usor productia, incepand cu 1 noiembrie, ca urmare a preturilor foarte mari. Insa petrolul a continuat sa se scumpeasca, atingand vineri o valoare record de 90 dolari/baril.
OPEC a pus scumpirea pe seama speculatiilor din piata si nu pe o reducere a rezervelor la nivel mondial.

Ministrii petrolieri OPEC ar putea sa se intruneasca informal inaintea summitului de luna viitoare din Arabia Saudita, inainte de intilnirea oficiala din 5 decembrie.

"Statele OPEC se vor intruni in decembrie si sper ca pana atunci sa se fi instalat o tendinta de normalizare a preturilor la nivel mondial si sa se constientizeze adevaratul motiv al scumpirilor actuale", a mai spus Lukman.

"Sunt sigur ca OPEC va lua orice decizie necesara pentru a aduce preturile la un nivel mai acceptabil", a adaugat oficialul nigerian, care nu a precizat in schimb ce valoare este considerata acceptabila.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri