Banca creata din fuziune cu divizia ABN Amro va deveni al optulea administrator de averi din lume, conform companiei londoneze de consultanta Scorpio Partnership, administrand active in valoare de 295 miliarde dolari, depasind astfel Deutsche Bank.

Reteaua densa de filiale ale grupului belgiano-olandez in una dintre cele mai bogate zone din Europa ii va oferi de asemenea un avantaj in fata rivalilor precum Credit Suisse.

"Insa numai o crestere a marimii nu va duce de la sine la o majorare disproportionala a profitului, vor trebui sa faca fata pe o piata aglomerata si competitiva", a declarat analistul din cadrul grupului Scorpio, Ted Wilson.

Fortis a obtinut departamentele de administrare a averilor si bunurilor, precum si reteaua olandeza de retail ale ABN, dupa achizitia bancii ABN Amro, in schimbul sumei de 70 miliarde euro (99,44 miliarde dolari), alaturi de partenerii Royal Bank of Scotland si banca spaniola Santander.

Analistii considera ca cele doua banci se bazeaza, in principal, pe aceeasi piata si ca este foarte probabil sa se confrunte cu o suprapunere a clientilor, insa pagubele ar fi reduse, pentru ca foarte putini investitori bogati si-ar investi banii in ambele grupuri din Benelux.

"Speram ca suprapunerea celor doua zone se va reflecta si in suprapunerea veniturilor. Va avea loc, probabil, o reducere a numarului de consultanti financiari", a declarat analistul din cadrul Bear Stearns, Christopher Wheeler.

Citeste si:

Orice schimbare perceputa in modul de operare al ABN sau Fortis ar putea deranja clientii care au investit cel putin un milion dolari, un sector foarte sensibil la reputatia bancii lor.

Unirea celor doua banci private, suficient de mari incat sa se dezvolte pe cont propriu, ar putea sustine ABN pe piata asiatica, ce se dezvolta intr-un ritm alert beneficiind de produsele de asigurare oferite de Fortis.

"Este o ocazie foarte buna pentru dezvoltarea ABN Amro in Asia, unde oferta de pensii este foarte redusa si unde produsele de asigurari oferite de Fortis ar fi binevenite", a mai spus Wilson.

"Cand o banca atinge dimensiunile Fortis sau ABN, ideea de baza este sa isi distribuie produsele, sa vanda mai mult si se isi micsoreze costurile", a declarat analistul care se ocupa de ABN in cadrul bancii olandeze Theodoor Gilissen, Herman Bots.

Atat Fortis cat si ABN au refuzat sa comenteze in legatura cu planurile legate de activitatea viitoara a bancii private.