Fortis a intrat in clasamentul primelor zece banci private din lume prin achizitia diviziei de administrare a averilor rivalei olandeze ABN Amro, insa clientii milionari nu se vor grabi sa investeasca doar pentru ca banca este mult mai mare, afirma Reuters, citat de NewsIn.
Banca creata din fuziune cu divizia ABN Amro va deveni al optulea administrator de averi din lume, conform companiei londoneze de consultanta Scorpio Partnership, administrand active in valoare de 295 miliarde dolari, depasind astfel Deutsche Bank.

Reteaua densa de filiale ale grupului belgiano-olandez in una dintre cele mai bogate zone din Europa ii va oferi de asemenea un avantaj in fata rivalilor precum Credit Suisse.

"Insa numai o crestere a marimii nu va duce de la sine la o majorare disproportionala a profitului, vor trebui sa faca fata pe o piata aglomerata si competitiva", a declarat analistul din cadrul grupului Scorpio, Ted Wilson.

Fortis a obtinut departamentele de administrare a averilor si bunurilor, precum si reteaua olandeza de retail ale ABN, dupa achizitia bancii ABN Amro, in schimbul sumei de 70 miliarde euro (99,44 miliarde dolari), alaturi de partenerii Royal Bank of Scotland si banca spaniola Santander.

Analistii considera ca cele doua banci se bazeaza, in principal, pe aceeasi piata si ca este foarte probabil sa se confrunte cu o suprapunere a clientilor, insa pagubele ar fi reduse, pentru ca foarte putini investitori bogati si-ar investi banii in ambele grupuri din Benelux.

"Speram ca suprapunerea celor doua zone se va reflecta si in suprapunerea veniturilor. Va avea loc, probabil, o reducere a numarului de consultanti financiari", a declarat analistul din cadrul Bear Stearns, Christopher Wheeler.

Orice schimbare perceputa in modul de operare al ABN sau Fortis ar putea deranja clientii care au investit cel putin un milion dolari, un sector foarte sensibil la reputatia bancii lor.

Unirea celor doua banci private, suficient de mari incat sa se dezvolte pe cont propriu, ar putea sustine ABN pe piata asiatica, ce se dezvolta intr-un ritm alert beneficiind de produsele de asigurare oferite de Fortis.

"Este o ocazie foarte buna pentru dezvoltarea ABN Amro in Asia, unde oferta de pensii este foarte redusa si unde produsele de asigurari oferite de Fortis ar fi binevenite", a mai spus Wilson.

"Cand o banca atinge dimensiunile Fortis sau ABN, ideea de baza este sa isi distribuie produsele, sa vanda mai mult si se isi micsoreze costurile", a declarat analistul care se ocupa de ABN in cadrul bancii olandeze Theodoor Gilissen, Herman Bots.

Atat Fortis cat si ABN au refuzat sa comenteze in legatura cu planurile legate de activitatea viitoara a bancii private.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri