Petrolul american a atins joi valoarea de 88 de dolari barilul, iar petrolul Brent a inregistrat un record istoric, dupa ce scaderea rezervelor americane de titei a oferit motive de temere privind o eventuala criza petroliera ce va afecta emisfera de nord, in plin sezon de iarna, informeaza Reuters.

Pretul petrolului Brent a crescut cu 73 de centi la valoarea de 85,10 dolari barilul la ora 02:34 GMT, dupa ce inregistrase un record istoric de 85,13 de dolari barilul.

Petrolul comercializat pe pietele americane, cu livrare in decembrie a castigat 85 de centi, ajungand la valoarea de 87,95 de dolari barilul, mai mult cu 3,23 dolari fata de ziua de miercuri.

Vestea ca stocurile de titei ale celui mai mare consumator din lume au scazut cu 5,3 milioane de barili saptamana trecuta, in loc sa inregistreze o crestere de 800.000 de barili, au determinat miercuri o majorare a preturilor, punand astfel capat celor trei sesiuni de scadere.

Preturile la petrolul american au crescut cu 44% anul acesta, insa se situeaza momentan sub recordul istoric de 90,07 dolari barilul, inregistrat saptamana trecuta.

"Diminuarea rezervelor a reprezentat o surpriza mare pentru noi. Stocurile nu pot acoperi toate regiunile din America si Europa inaintea inceperii sezonului de iarna", a declarat din partea Fimat Japan Inc, Yusuke Seta, adaugand faptul ca pretul petrolului Brent a crescut de asemenea din cauza sizuatiei din SUA. "Acum ne asteptam din nou la o majorare a preturilor la petrolul comercializat in SUA".

Secretarul de stat american pe probleme de energie, Sam Bodman, a cerut Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) precum si altor producatori sa sporeasca productia pentru a stabiliza situatia stocurilor in Statele Unite ale Americii dar si in alte state puternic industrializate.

Membrii OPEC, ce au cazut deja de acord asupra sporirii productiei cu 500.000 de barili pe zi de la 1 noiembrie, vor avea o intalnire informala in Arabia Saudita luna urmatoare.

Un delegat al OPEC a declarat ca se poate ca o noua sporire a productiei sa fie necesara . Mexicul, unul dintre principalii exportatori pe piata din SUA, si-a oprit joi exporturile de petrol din cauza conditiilor meteorologice.

Tensiunile dintre Irak si Turcia, privind situatia rebelilor kurzi ce actioneaza din nordul teritoriului irakian, alimenteaza de asemenea cresterea preturilor, afirma Reuters.

Armata turca a atacat miercuri un sat din nordul Irakului, a declarat un oficial irakian kurd, insa Turcia a declarat ca va face tot posibilul pentru a evita un conflict armat major, incercand sa rezolve situatia actuala in mod diplomatic.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri