Seful Merrill Lynch, Stanley O\'Neal, a abordat ideea fuziunii grupului financiar, afectat de pierderi de miliarde de dolari, cu o banca mare, fapt care i-a infuriat pe actionari si care l-ar putea costa functia, potrivit unor surse avizate, citate de The New York Times.
Presedintele si directorul general al celei mai mari banci de investitii din lume, Stanley O'Neal, a vorbit despre posibilitatea unei fuziuni cu Wachovia, grup bancar cu sediul la Charlotte, North Carolina (SUA), fara sa obtina intai aprobarea boardului Merrill Lynch. O'Neal a incalcat astfel grav protocolul corporatist, in contextul in care directorii grupului financiar erau deja ingrijorati din cauza rezultatelor companiei, potrivit surselor citate de The New York Times.

Membrii boardului grupului financiar Merrill Lynch au fost atat de suparati incat ar fi discutat chiar si despre cativa posibili inlocuitori ai lui O'Neal, in conformitate cu persoane avizate asupra procedurilor boardului. Printre numele vehiculate au fost Laurence Fink, sef al firmei de investitii BlackRock, detinuta partial de Merrill Lynch si John Thain, directorul executiv al Bursei de Valori new-yorkeze, New York Stock Exchange.

Un purtator de cuvant al Merrill Lynch, Jason Wright, citat de The New York Times, a spus ca nu au existat discutii cu posibili parteneri pentru fuziune, dar intrebat daca au fost purtate discutii cu vreo banca, Wright a refuzat sa comenteze. Purtatorul de cuvant al Wachovia a refuzat sa comenteze, mai scrie The New York Times.

Reactia membrilor boardului Merrill Lynch sugereaza faptul ca o fuziune cu Wachovia este improbabila in prezent. Faptul ca seful Merrill Lynch, una dintre cele mai mari banci de investitii din lume, a avut insa un contact preliminar cu reprezentantii Wachovia accentueaza masura in care Merrill Lynch a fost afectata de criza creditelor din sectorul ipotecar cu grad mare de risc din Statele Unite ale Americii.

Merrill Lynch a afisat miercuri peirderi de 2,3 miliarde dolari si a anuntat ca activele administrate s-au depreciat cu 7,9 miliarde dolari, in contextul turbulentelor declansate pe pietele de credit de criza din sectorul american ipotecar cu grad mare de risc, depasind cu mult suma de 5 miliarde dolari pe care o estimase in saptamanile anterioare, mai consemneaza The New York Times.

O fuziune a celor doua companii ar putea ajuta Merrill Lynch sa depaseasca efectele crizei creditelor si pe Wachovia sa devina o institutie financiara mai puternica. Desi este o institutie mai mica, Wachovia are o capitalizare de piata mai mare, de aproape 86 miliarde dolari, fata de cea de 52 miliarde dolari a grupului Merrill Lynch. Wachovia, care a devenit a doua companie de brokeraj pe segmentul de retail dupa cumpararea firmei A.G. Edwards, a fost mult mai putin afectata de criza creditelor decat Merrill Lynch. Cotatia actiunilor Merrill Lynch a cazut pana la 60,90 dolari/actiune, comparativ cu nivelul maxim al ultimelor 52 de saptamani, de 98 dolari/actiune, potrivit cotidianului american.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri