Moneda americana recastiga teren in fata euro
Dupa mai bine de doi ani in care pietele s-au obisnuit sa vada dolarul in scadere, moneda americana revine in forta. Ajutorul a venit nu numai dinspre Rezerva Federala americana, care a crescut treptat dobanda pana la 3% (in conditiile in care Banca Centrala Europeana nu s-a atins de nivelul de 2%), ci si din zona performantelor recente consemnate de cea mai mare economie a lumii: diminuarea deficitului comercial in aprilie si la cresterea vanzarilor de retail. Saptamana trecuta, dolarul a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele sapte luni, in raport cu euro.

Cotatia de 1,2580 dolari/euro, stabilita la Londra la inceputul saptamanii, a fost urmata, dupa o usoara scadere inregistrata in contextul unui raport guvernamental privind inflatia, de o revenire, vineri, la un nivel apropiat: 1,2615 dolari/euro. De fapt, dupa ce din 2002 a pierdut 30 de procente fata de principalele valute, dolarul a recastigat 5% de la inceputul acestui an. Cat timp va dura aceasta perioada de crestere? Citat de Bloomberg, Andrew Chaveriat, analist tehnic la BNP Paribas in New York, este de parere ca moneda americana va continua sa avanseze. Analistii Financial Times (FT) au aratat insa ca exista inca temeri, in conditiile in care banci centrale din mai multe tari au vandut masiv dolari.

Astfel, in martie, bancile centrale din lume au fost, pentru prima data dupa septembrie 2002, vanzatoare nete de active in dolari, ceea ce inseamna ca revenirea dolarului ar putea fi doar temporara. Economistii citati de FT spun ca aceste vanzari arata ca bancile centrale se tem ca dolarul va cobori, desi fluxurile sectorului privat catre SUA raman consistente.

Pentru romani, revenirea dolarului pe pietele internationale nu a insemnat si o crestere spectaculoasa fata de leu. Fata de inceputul lunii, dolarul a urcat cu mai putin de 600 de lei, la 28.621 lei/dolar vineri, in conditiile in care de la inceputul anului a pierdut circa 400 de unitati. Pentru moneda autohtona, se pastreaza previziunile de apreciere pe termen mediu, atat fata de euro, cat si fata de dolar, astfel incat cei care nu au avut intuitia de a achizitiona bancnote verzi acum mai bine de un an nu au motive sa astepte castiguri foarte mari daca se indreapta masiv, acum, spre un astfel de plasament.

Revenirea dolarului nu sperie si leul

De la inceputul anului, leul s-a apreciat nu numai fata de euro, ci si fata de dolar, desi moneda americana a avut o revenire spectaculoasa fata de cea europeana.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri