Moneda europeana nu s-a apreciat pana la un nivel incomod, iar dolarul este in continuare supraevaluat, in special fata de monedele asiatice, a declarat luni pentru Reuters seful departamentului european al Fondului Monetar International (FMI), Michael Deppler.
Moneda europeana a atins saptamana trecuta un nivel record in fata dolarului, de peste 1,47 dolari/euro si a castigat mai mult de 10% fata de moneda americana de la inceputul acestui an.

Insa Deppler a spus ca, la un curs de schimb efectiv, euro s-a apreciat cu putin peste 2%, de la inceputul anului 2005 si cotatia s-a mentinut aproape de media istorica.

"Euro nu este la un nivel incomod", a declarat Deppler intr-un interviu. "Contul curent este echilibrat si exporturile merg destul de bine", a adaugat acesta.

Deprecierea dolarului s-a accentuat de la intrunirea FMI de la mijlocul lunii octombrie, insa Deppler a spus ca Fondul Monetar International considera ca moneda americana era supraevaluata pe scala larga.

"Moneda americana era supraevaluata", a adaugat acesta. "Nu vorbim despre lira sterlina, despre euro sau despre dolarul canadian. Insa, cu siguranta, deficitul de cont curent al Statelor Unite ramane la aproximativ 5% din produsul intern brut. Din punctul nostru de vedere, va trebui ca acest deficit sa fie corectat in timp".

Perspectiva FMI asupra recentei evolutii a cursului valutar contrasteaza cu cea a multor politicieni europeni, care sunt din ce in ce mai ingrijorati in legatura cu competitivitatea de export a regiunii.

Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a avertizat luni in legatura cu volatilitatea excesiva a cursului valutar extern si a spus ca presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a avut dreptate saptamana trecuta cand a caracterizat miscarile recente ca fiind "brutale".

Deppler a declarat totusi ca are motive sa fie optimist si ca sunt putine semne ca aprecierea recenta a monedei europene ar afecta economia.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri