Aprecierea rapida a euro fata de dolar ameninta din ce in ce mai mult cresterea economica din zona euro, iar Banca Cetrala Europeana (BCE) va trebui intr-un mod sau altul sa tempereze miscarea, desi o interventie directa in piata pare improbabila in prezent, spun economistii chestionati de AFP.
Pentru Peter Bofinger, unul dintre cei cinci consilieri pe probleme economice ai guvernului german, Banca Centrala Europeana trebuie sa intervina pe piata de schimb.

"Noi procedam ca si cum evolutia cursului valutelor este un produs al destinului, un eveniment natural, inevitabil. Este deplorabil", a spus Bofinger, intr-un interviu acordat pentru Spiegel Online.

Aceste remarci coincid, intr-o anumita masura, cu criticile aduse Uniunii Europene de seful grupului european din domeniul aeronautic si al apararii EADS, Louis Gallois, care a reprosat, luni, inactiunea UE, potrivit NewsIn.

Responsabilii economici si politici se multumesc sa fie spectatori la aprecierea accentuata a monedei unice, periculoasa pentru cresterea economica a zonei euro prin prisma franarii exporturilor, a completat Gallois.

Constructorul european de aeronave Airbus resimte din plin efectele negative ale unei monede unice puternice, contractele in sectorul aeronautic fiind incheiate in dolari. Moneda europeana, care a depasit marti pragul de 1,48 dolari, se apropie cu pasi mari de cotatia de 1,50 dolari si nimic nu pare sa o impiedice in atingerea acestuia. Aprecierea euro este legata de slabiciunea dolarului, ca urmare a problemelor cu care se confrunta cea mai mare economie din lume.

Economia Statelor Unite este afectata de problemele din zona creditelor imobiliare cu risc ridicat (subprime), iar Federal Reserve va reduce, probabil, din nou in decembrie dobanda cheie pentru a incuraja cresterea economica. Mai mult, China isi converteste treptat din dolari in euro o parte importanta din rezervele sale, ceea ce accentueaza degringolada monedei americane.

Intr-o astfel de context, unii analisti se intreaba daca o interventie a Bancii Centrale Europene prin cumpararea masiva de dolari ar putea fi de folos. "O interventie unilaterala ar avea fara indoiala un impact semnificativ asupra ratei de schimb pe termen scurt, dar nu ar fi de durata", a declarat economistul sef pentru Europa al Bank of America, Holger Schmieding, pentru AFP.

Din 1999, cand a fost infintata, BCE nu a intervenit niciodata "impotriva" propriei monede. Supraveghetorii pietei bancare din zona euro au intervenit pentru a sustine moneda unica in septembrie si noiembrie 2000, dupa o perioada rapida de depreciere a euro in fata dolarului.

BCE a intervenit de patru ori in mod direct, insa doar o singura interventie a fost realizata in mod concertat cu Federal Reserve si Banca Japoniei, iar efectele nu au fost cele scontate.

Pentru BCE, interventia pe piata este o arma de folosit ca ultima solutie si, pentru a avea sanse de reusita, trebuie folosita in mod concertat. Un dolar slab este, insa, convenabil pentru Statele Unite, care nu au motive sa actioneze.

BCE poate spera sa influenteze pietele de schimb doar prin declaratii, deoarece nu va putea modifica dobanda cheie din zona euro prea curand, estimeaza expertii. In ciuda riscului de crestere a preturilor, banca centrala nu poate urca dobanda cheie fara a determina inca o apreciere a monedei unice, subliniaza federatia bancara germana intr-un raport publicat miercuri, iar scaderea dobanzii nu este posibila fara a incuraja un puseu inflationist.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, s-a limitat pana in prezent sa-si exprime nelinistea. Astfel, la inceputul lui noiembrie, el a declarat ca "miscarile brutale" din pietele de schimb sunt "nedorite", dar declaratiile lui nu au avut un mare efect.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri